Nyheter

 

Oslo-ulvene er populære

Publisert: 12. september 2013
Tekst: Jan Arne Stokmo

Oslo-folk som bor nær Østmarka ønsker ulvene som har etablert seg i området velkommen. I Enebakk og Rælingen på den andre siden av marka er meningene mer delte. Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Oslo-ulvene er populære
Ulv Foto: John Linnell

Forskerne i NINA har sett nærmere på hva folk som bor rundt Østmarka mener om ulvene som har etablert seg i området. De har intervjuet 900 personer bydelene Alna og Østensjø i Oslo, som ligger inntil Østmarka, og 500 personer i kommunene Enebakk og Rælingen.

– Det vi ser er at det er flere tilhengere enn motstandere av å ha ulvene i marka, blant folk som bor rundt den, sier Ketil Skogen, forsker i NINA.

Mest populær i Oslo

Undersøkelsene viser at oppslutningen om ulvene er større i de to bydelene Alna og Østensjø i Oslo, enn i Enebakk og Rælingen.

– I de to bydelene er 60 prosent fornøyd med å ha ulven i Østmarka. 17 prosent er nøytrale og 21 prosent liker det ikke. I Enebakk og Rælingen sett under ett er det 45 prosent som liker at ulven er tilbake, 15 prosent er nøytrale og 40 prosent er misfornøyd med ulvesituasjonen, forklarer Skogen.

I begge områder er det flere som mener at ulven beriker naturen enn som mener at den ikke gjør det, og det er flere som ønsker at ulveparet skal få valper enn som ikke ønsker det.

– Også her er Oslo-folk gjennomgående mest positive, utdyper Skogen.

By mot land

NINA-undersøkelsen viser at meningene totalt sett er mer polariserte i Enebakk og Rælingen enn i Alna og Østensjø. I Oslo-bydelene utgjør motstanderne av ulvene en klar minoritet, mens de i Enebakk og Rælingen er nesten like mange som tilhengerne. Samtidig later det til at flere i Enebakk og Rælingen enn i Oslo-bydelene er opptatt av ulvespørsmålet. De er mer interessert i å skaffe seg informasjon om ulven, og deltar oftere i samtaler om den.

– Det vi ser her, er en komprimert utgave av forskjellene mellom urbane og rurale områder i Norge, som vi har funnet i landsdekkende undersøkelser. Flere er positive til ulv i urbane områder, men også på bygda er det ganske mange som ikke har noe i mot den. Og ulven er et mer sentralt tema for folk i distriktene enn for de fleste byfolk, forklarer NINA-forsker Olve Krange.

Fra før er det kjent at byfolk er mer positive til ulv enn folk i distriktene, og mange har ment at det skyldes at ulven er langt unna dem som liker den best: ‘Bare derfor kan de koste på seg et romantisk syn på ulv’, blir det hevdet.

Vil ikke møte ulven

Selv om det er sterk støtte for å ha ulv i Østmarka, er det mange som helst ikke vil treffe på den. Dette gjelder 37 prosent i Enebakk og Rælingen og 32 prosent i Alna og Østensjø.

– Det prinsipielle synet at ulven hører hjemme i marka, fører ikke nødvendigvis til at folk også ønsker å møte den, forteller Krange.

Undersøkelsen er finansiert av Miljødirektoratet og Rovviltnemnda i Region 4.

Les mer i NINA-rapport 979, som presenterer noen enkle funn fra undersøkelsen. Mer detaljerte analyser av datamaterialet kommer i seinere publikasjoner. Følg med på www.nina.no!

Kontaktpersoner i NINA
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: