Nyheter

 

Truet vedsopp trenger mye gammel skog

Publisert: 7. mai 2018
Tekst: Inger Haugen

Truede arter av sopp som lever på død ved er ofte brukt til å identifisere områder av skog som er viktige å bevare. Men hva trenger disse artene egentlig? Er lokale faktorer eller landskapet avgjørende, og hvor mye dødt trevirke trenger de?

Truet vedsopp trenger mye gammel skog
Granlæger er viktige for truede arter av vedsopp. Foto: Chad Ehlers/Alamy Stock Photo

Forskere ved NINA har, i samarbeid med forskere på flere nordiske universiteter, utført en studie for å finne ut hva tilstedeværelsen av disse soppartene faktisk betyr.

Det viser seg at rødlistete arter av vedsopp trenger både tilstrekkelige mengder død ved lokalt, og mye gammel skog i landskapet rundt, i en radius på minst 100 km.

-Studien vår viser at mye gammel skog i landskapet rundt er svært gunstig, men bare hvis mengden død ved lokalt tilsvarer et volum som i dag bare finnes tilgjengelig i reservater og er 5 ganger så stor som i produksjonsskog, sier Björn Nordén, seniorforsker ved NINA.

For å sikre disse soppartene holder det altså ikke å verne små restområder i et ellers intensivt drevet skoglandskap. I stedet må man sette av store områder (eller mange mindre områder innenfor et landskap) der granskogen får vokse seg gammel.

Lappkjuke er en truet vedsopp. Foto: Tuomo Niemelä

Kontakt: Björn Nordén

Les artikkelen: Nordén J, Åström J, Josefsson T, Blumentrath S, Ovaskainen O, Sverdrup-Thygeson A & Nordén B 2018. At which spatial and temporal scales can fungi indicate habitat connectivity? Ecological Indicators 91: 138–148

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: