Nyheter

 

Villreinkalvinga er snart i gang

Publisert: 7. mai 2009
Tekst: Camilla Næss

De GPS-merka simlene har nå funnet vegen tilbake til kalvingsområdene og det er like før de første kalvene kommer til verden.

Villreinkalvinga er snart i gang

I Setesdalen (på østheia) har simlene vært på vinterbeite i nordområdet og dyra har i løpet av de siste par ukene kryssa vegen ved Bjørnevann og befinner seg nå i kalvingsområdene i sør. Dyras trekkmuligheter ved Bjørnevann har lenge vært et omstridt tema, der utbyggings interesser og villreinhensynet har stått mot hverandre. GPS-merkeprosjektet har vist at dyra årvisst bruker denne trekk korridoren på sine vandringer mellom vinterbeitene i nord og kalvingslandet og sommerbeitene i sør.


Kalvingstrekk. Foto: O. Strand, NINA

Også på Dovrefjell nærmer det seg kalving, og simlene i Snøhetta har allerede i et par uker vært å finne i de tradisjonelle kalvingsområdene lengst vest. I tidligere tider, før veg og jernbane delte Dovrefjell i to, var dette det viktigste kalvingsområdet for reinen på Dovrefjell. To av de radiomerka simlene i Rondane nord var ei stund på veg over til Sølnkletten som er naboområdet i øst. Bruken av skogsområdene og sammenhengen mellom Rondane og Sølnkletten er ei av de problemstillingene en fortsatt har behov for å få belyst bedre.

På Hardangervidda har simlene samla seg lengst sør-øst i området. Dyra går nå så langt øst at en i det siste har sett flokkene og spora etter dyra fra Møsvatnet. Dette er uvanlige kalvingsområder for reinen på Hardangervidda som tradisjonelt har kalvingsområdene sine lenger vest i området.

Mulighetene for å følge de GPS-merka reinsdyra på dyreposisjoner.no vil nå bli stengt for en kortere periode, for å beskytte simlene i kalvingsperioden.

Kontaktperson i NINA: Olav Strand

Her kan du lese mer om kalvinga og reinens vandringer mot kalvingsområdene:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: