Nyheter

 

Ærfugl blir skremt av båter

Publisert: 17. januar 2020
Tekst: Juliet Landrø

Forstyrrelser forårsaket av fritidskjøring med småbåt kan være betydelig for mytende ærfugl viser ny forskningsrapport fra Seapop.

Ærfugl blir skremt av båter
Under mytingen feller ærfuglene flygefjærene og mister evnen til å fly. Da oppsøker de ofte grunne områder for å finne næringsrik føde. Foto:Nina Dehnhard/NINA.

Mytende ærfugl søker ofte tilflukt på grunt vann ved kysten, hvor rekreasjonskjøring med småbåt også er veldig populært. Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norges Teknisk- naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim har for første gang undersøkt fluktadferden til mytende ærfugl når små motorbåter nærmer seg.

Denne saken ble først publisert på seapop.no

Eksperimenterte med båtforstyrrelse

Når ærfugl myter på sensommeren velger de ofte å oppholde seg i grunne kyststrøk for å finne tilstrekkelig med føde til å kompensere for den energikrevende prosessen. Men de samme områdene er også brukt til rekreasjonskjøring med båt i samme periode. I et eksperimentelt studium som ble utført på kysten av Møre og Romsdal ble småbåter ført mot flokker med mytende ærfugl i relativt lav hastighet (6 knop). Forskerne registrerte ærfuglenes adferd før, mens og etter at båten hadde kommet nær dem.

Oppdaget at ærfuglen har økende fluktreaksjon

Ærfuglene begynte å vise tegn på at de ble forstyrret da båten var om lag 700 meter unna, og i starten svømte de unna båten. Etter hvert som båten nærmet seg begynte fuglene å dykke for å komme unna, før de til slutt flyktet med flaksende vinger i en gjennomsnittlig avstand på 177 meter fra båten. Til tross for at de ikke kunne fly flyktet ærfuglene i gjennomsnitt 771 meter vekk fra sin opprinnelige posisjon.

De fleste flokkene fortsatte med å finne mat eller hvile innen ti minutter etter at forstyrrelsen var over, men noen få flokker fortsatte å svømme vekk fra området og viste fortsatt tegn på å være påvirket av forstyrrelsen mer enn 45 minutter senere. Forskerne fant også at ærfuglene endte opp på dypere vann enn de var før de ble forstyrret av båten.

Krever mer bevissthet fra båtfolk

Resultatene av studiet antyder at båter kan påføre mytende ærfugl betydelige forstyrrelseseffekter gjennom økning i energiforbruk, forflytning fra tilgjengelig beitehabitat og/eller tap av tid til næringssøk og hvile. Tidligere studier har vist at forholdene i myteperioden også kan ha betydning for reproduksjonsevnen i påfølgende hekkesesong. Dette studiet understreker behovet for at båtførere må være bevisste på de potensielle konsekvensene av sitt nærvær og opptre respektfullt overfor viltlevende dyr og deres naturlige habitat.

Les hele artikkelen: Boat disturbance effects on moulting common eiders Somateria mollissima

Kontaktperson SEAPOP: Nina Dehnhard, NINA

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: