Nyhetsartikkel

Aktuelt

Friluftslivets år er i gang!

Publisert 13.01.2015

I dag braker Friluftslivets år 2015 løs med markeringer over hele landet. NINA gir deg friluftslivsforskning med bredt spenn.

Foto: Børre Dervo / NINA
Foto: Børre Dervo / NINA

NINA betrakter friluftslivet i Norge med forskerøyne. I anledning Friluftslivets år 2015 har vi samlet friluftslivsforskningen vår på sidene Friluftsliv og naturbasert reiseliv. Vi stiller også mannsterke på konferansen Forskning i friluft 2015 27. og 28. januar.

Her er noen av våre smakebiter fra fjoråret:

Aktive friluftslivsutøvere – men ikke alle

Nordmenn er fortsatt svært aktive utøvere av friluftsliv, og siden starten av 2000-tallet har friluftslivet blitt mer mangfoldig. Det viser rapporten Friluftsliv i Norge anno 2014.

-    Folk går fortsatt på tur, men gjør også flere ting, forklarte NINA-forsker Margrete Skår i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Terrengsykling og båtliv er blant aktivitetene som har økt i popularitet. Disse aktivitetene representerer også et annet trekk ved dagens friluftsliv: dyrere utstyr.

Alle er imidlertid ikke like aktive friluftsmennesker, og rapporten viser at det er en nær sammenheng mellom deltakelse i friluftsliv, utdanningsnivå og inntekt. Folk med innvandrerbakgrunn er dessuten sterkt underrepresentert i mange friluftsaktiviteter.

 

Skoleveien en viktig arena for barns naturopplevelser

-    Hvordan opplever barn natur? Hvor og hvordan utarter barnas friluftsliv seg?

Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å svare på gjennom prosjektet Barn og natur. En omfattende, nasjonal undersøkelse fant blant annet at få barn og unge oppsøker naturområder i det daglige. Samtidig går mer enn 60% av skolebarna daglig til skolen. For tre av fire ligger skoleveien helt eller delvis i naturomgivelser.

-    Transportetapper til skole, aktiviteter og ulike gjøremål kan ha et stort potensial for å øke omfanget av barns naturerfaringer og naturkontakt, sier Skår.

 

«Forskning i friluft 2015» 27.-28. januar

Fra friluftsliv og folkehelse til ferdsel i naturen. Om et par uker kommer en rapport om fisketurisme. NINAs forskning innen friluftsliv spenner bredt. På friluftslivskonferansen «Forskning i friluft 2015» som Norsk friluftsliv arrangerer på Lillehammer 27.-28. januar presenterer vi noe av denne friluftslivsforskningen, samt forskning på hvordan vi kan balansere vern og bruk av naturen.

Mer om friluftslivsforskning fra NINA finner du på sidene Friluftsliv og naturbasert reiseliv.
Mer informasjon om konferansen Forskning i friluft 2015.

Kontaktpersoner:
Margrete Skår
Børre Dervo

   Motta nyhetsbrev fra nina