Nyhetsartikkel

Fremmed ferskvannsfisk skader norsk natur

Publisert 21.06.2019

Spredning av fremmede fiskearter i norske vann og vassdrag er et økende problem. Nå har NINA laget en plakat slik at du kan kjenne igjen disse artene.

Alle Illustrasjoner: ©Sakke Yrjölä
Alle Illustrasjoner: ©Sakke Yrjölä

NINA kartlegger og overvåker spredning av fiskearter i norske vassdrag  på oppdrag fra Miljødirektoratet. Vi arbeider med å utvikle nye metoder for denne kartleggingen, og vi driver forskning på effektene av spredning av fremmede fiskearter. Vi bistår også Artsdatabanken med risikovurdering av fremmede fiskearter.

Arbeidet gjelder både innførte fremmede arter som blant annet canadarøye, og arter med en begrenset naturlig forekomst i Norge, det vi kaller regionalt fremmede arter. Gjedde og ørekyt er eksempler på regionalt fremmede arter.

–Ved hjelp av den finske illustratøren Sakke Yrjölä har vi laget en plakat som viser de fremmede fiskeartertene som vi må være på utkikk etter, sier Odd Terje Sandlund i NINA.

–Disse artene er innført til norske vassdrag fra utlandet. De kan alle virke skadelig på naturlige fiskebestander og annet liv i ferskvann og det er ulovlig å spre dem. Last ned plakaten, eller bestill den gratis hos NINA, oppfordrer Sandlund,

Meld fra hvis dere ser pukkellaks

Hvis dere ser eller fanger  pukkellaks, meld fra til pukkellaks@nina.no

Les mer om pukkellaks, varsling og innsending her

Her kan du lese mer om fremmede ferskvannsfisk og innførte fiskearter i Norge og laste ned plakaten.

Kontakt Odd Terje Sandlund

""

 

   Motta nyhetsbrev fra nina