Storskala naturrestaurering i praksis - hvordan muliggjøre gjennomgripende endringer i landskap og arealbruk
Arealinngrep og ødelagte leveområder er den største trusselen mot arter og naturtyper på jorda. Det trengs en gjennomgripende endring i måten vi bruker arealene. Omfanget av naturrestaurering må økes kraftig. Rescape skal studere hvordan oppskalering av restaurering kan skje i praksis.
Naturrestaurering bidrar til å beskytte biodiversitet og naturgoder, redusere karbonutslipp, sikre folk gode levekår og er vesentlig for å oppnå Bærekraftmålene. Derfor har FN vedtatt at 2021 – 2030 skal være verdens Restaureringstiår. Norge har vedtatt at 15% av ødelagt natur skal restaureres innen 2030. Det restaureres svært lite av natur i Norge i dag og fortsatt ødelegges mye mer enn det som repareres. Hva skal til for å snu trenden?
Det er en rekke utfordringer på vegen til storskala naturrestaurering. Hvordan lykkes med å oppskalere fra enkeltprosjekter til store landskapstiltak når det er en kamp om arealer? Hvordan forstå sammenhenger mellom natur, samfunnsforhold og aktører når interesser står mot hverandre?
NINA er et sentralt kunnskapsmiljø for naturrestaurering i Norge. RESCAPE vil bidra til å styrke NINA sin tverrfaglige kompetanse på naturrestaurering og levere kunnskap som er viktig for samfunnet. RESCAPE vil synligjøre utfordringer og muligheter på veg mot gjennomgripende samfunnsendringer for å nå bærekraftmålene.
Restaurert våtmark i et steinbrudd som kompensasjon for vannkraftanlegg
Er det mulig å kompensere tap av natur i store veiprosjekter?
NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.Følg oss på: