Fjellrev

Fjellreven er en truet art i Norge. Artsrestaureringstiltak har bidratt til at bestanden har økt betraktelig de siste årene.
Foto: Anne Mathilde Thierry

Fjellrev

Fjellreven lever langt mot nord, og er usedvanlig godt tilpasset et liv i høyfjellet og i arktiske strøk. Selv om den er en tallrik art på verdensbasis er fjellreven svært fåtallig i våre trakter.  

Den skandinaviske fjellrevbestanden gikk sterkt tilbake fra midten av 1800-tallet, og til tross for tidlige fredningstiltak har nedgangen fortsatt helt fram til i dag. Endringer i smågnagerdynamikken og ekspansjon av rødrev regnes som de viktigste årsakene, men en lang rekke faktorer spiller inn. Derfor er fjellreven nå en kritisk truet art både i Norge og i Sverige. 

Bestanden er så liten at den er helt avhengig av forvaltningstiltak for å komme tilbake til et bærekraftig nivå. Med kunnskap om årsakene til fjellrevens tilbakegang kan vi sette inn tiltak som kan bidra til å styrke fjellrevbestanden. Tiltakene utføres i dag i stor grad gjennom forskningsprosjekter, noe som gjør det mulig å vurdere effekten og forbedre metodene underveis. 

FJELLREV
NYHETER
Hva er status for fjellreven i 2025?
21. februar 2025

Selv om situasjonen for fjellreven har bedret seg gjenstår det fortsatt mye arbeid for å sikre at arten overlever på lang sikt. Årets fagdag for fjellrev belyser de største utfordringene fjellreven står overfor i dag.

GPS avslører fjellrevens hemmeligheter
10. februar 2025

Hvor tar fjellrevene veien etter at de er satt ut i det fri? For første gang er valper satt ut fra Avlsprogrammet for fjellrev utstyrt med GPS. Dataene blir nyttige i arbeidet med å redde den sterkt truete arten i Norge, Sverige og Finland.

Fagdag fjellrev 2025
5. februar 2025
Fjellreven trues av økt konkurranse fra rødreven som brer om seg i fjellet og på tundraen lengst i nord. NINA og UiT-Norges Arktiske Universitet inviterer til åpen, digital fagdag 20. februar. Håpet er å komme fram til praktiske løsninger som kan...
VI JOBBER MED FJELLREV

Filmen er et produkt fra interregprosjektet Felles Fjellrev som er et norsk-svenskt bevaringsprosjekt for fjellrev. Miljødirektoratet og Länsstyrelsen i Jämtland er prosjekteiere. Fylkesmannen i Nord og Sør-Trøndelag, NINA og Stockholms Universitet er samarbeidspartnere og medfinansierer. Prosjektet støttes av Interreg Norge - Sverige.

Har du sett fjellrev?

Meld fra om fjellrevobservasjoner. Dette er viktig informasjon i arbeidet med å bevare fjellreven.  

Vi mottar årlig flere tilfeldige meldinger fra publikum om observasjoner av fjellrev og funn av nye fjellrevhi. Disse meldingene loggføres fortløpende, og kan være viktige for å finne eventuelle ukjente forekomster av fjellrev. 

Hold avstand 

Skulle du få et glimt av fjellreven så nyt opplevelsen. Men vis hensyn, og hold avstand fra hilokaliteter. Du bør heller ikke følge etter fjellreven om du skulle komme på sporet av den. Blir fjellreven forstyrret ved hiet kan den sky området.

Kontakt: Nina E. Eide

Foto: Arild Landa Foto: Arild Landa

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: