Avlsprogrammet for fjellrev

Foto: Craig Jackson / NINA

Avlsprogrammet for fjellrev

Det norske avlsprogrammet for fjellrev har utviklet metoder for avl i fangenskap og utsetting av fjellrevvalper. Resultatene de siste årene gir all grunn til optimisme.

Følg fjellrevvalpene direkte i hiet

Fjellrevene i avlsstasjonen på Sæterfjellet har fått valper igjen. Her kan du følge valpene live! 

Valper født i avlsstasjonen

Fjellreven får valper en gang i året, oftest i løpet av mai/juni. Valpene blir født i utgravde hi i bakken og tilbringer de første tre ukene under bakken. Gradvis tilbringer valpene mer og mer tid ute på hiet. I avlsstasjonen blir alle valpene fanget inn hver sommer for slik at programmets veterinær kan sjekke valpenes helse og gi de behandling mot innvollsorm. Valpene som skal settes ut fra Avlsstasjonen blir merket med øremerker og en mikrochip slik at vi kan kjenne igjen individene og følge med på dem også etter utsetting. 

Fjellrevkull - omtrent åtte uker gamle. Foto: Craig Jackson/NINA Fjellrevkull - omtrent åtte uker gamle. Foto: Craig Jackson/NINA

Utsetting av valper

I januar/februar hvert år blir de unge fjellrevene som ble født året før i avlsstasjonen fanget inn for utsetting. Før de kan settes ut i fjellet blir alle revene undersøkt av veterinær for å sikre at de er friske og klar til å slippes fri.

Ved utsetting er valpene omtrent åtte måneder gamle. På dette tidspunktet er de like store som de voksne og på ingen måte avhengige av foreldrene lengre. For å øke sjansen for at fjellrevene overlever i det fri, er det satt opp fôrautomater i nærheten av hiene der fjellrevene blir satt ut. Så langt er det blitt satt ut fjellrever fra avlsstasjonen i ni forskjellige fjellområder i Norge (se kart).

Fjellrever fra Avlsstasjonen på Oppdal starter reisen mot fjellområdet de skal settes ut i. Foto: Craig Jackson/NINA Fjellrever fra Avlsstasjonen på Oppdal starter reisen mot fjellområdet de skal settes ut i. Foto: Craig Jackson/NINA

Få oversikt over Avlsstasjonen for fjellrev – bruk musepekeren for å flytte rundt og zoome inn og ut av bildet.

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: