Tekst: Duncan Halley
Svinviks arboret ved Stangvikfjorden i Surnadal kommune ble stiftet av bonden Halvor Svinvik på 1940-tallet og bygd opp av han og kona Anne i årene etter.
Berggrunnen i Svinvik består for det meste av ulike gneisstyper, sure bergarter som ikke gir spesielt frodig vegetasjon, men er velegnet for rhododendron og andre surjordsvekster. Løsmassene består av morenejord og myrjord. Geologien er dermed typisk vestnorsk. En fin bok om Svinviks historie og planter, av Rolv Hjelmstad, er tilgjengelig elektronisk i Nasjonalbibliotekets samling.
Rhododendron-pioner
Allerede i 1931 kjøpte Halvor Svinvik Rhododendron planter fra Danmark, vel 30 år før de begynte å bli vanlige prydbusker i hager i distriktene. Arboretet er mest kjent for den store rhododendronsamlingen som i dag teller ca. 360 ulike typer (arter, kultivarer og hybrider).
I årene 1960-70 fikk han tak i mange nye arter og navnesorter fra Landbrukshøgskolen på Ås, og i årene rundt 1960 frø fra flere arter fra en Botanisk hage i Bergen, bl. annet ulike hybrider. En særegen hybridsort som Halvor kalte Rhododendron ‘Gjengsto’ (etter gårdens navn) ble dannet i arboretet gjennom tilfeldig hybridisering fra sortimentet i arboretet. I perioden 1983-98 ble mange nye arter og kultivarer plantet, og samlingen besto da av mellom 400 og 500 ulike rhododendronsorter.
Sprer seg utenfor arboretet
Det finnes hundrevis av ulike arter, hybrider, og kultivarer i arboretet, blant annet fujirhododendron Rhododendron brachycarpum-kultivarer med opprinnelse i bestanden i Honshu (Japan). Halvor kjøpte to eksemplar av en fujirhododendron-kultivar fra Aksel Olsens planteskole i Danmark allerede i 1934. Innbyggere i området konstaterer at Svinvik trolig plantet noen individer utenfor arboretet, og at det fantes forvillede planter allerede på 1980-tallet (Katarina Wedelsbäck Bladh, dr agric. / förste konservator Svinviks arboret, pers. medd.). Og i 1998 skrev Rolv Hjelmstad at fujirhododendron hadde «spredd seg utenfor eiendommen. Det er ikke sjelden at man treffer på busker i skogen ganske langt unna Gjengstøa» (arboretet), og at «Den må være en av de mest nøysomme plantene som finnes. Enkelte eksemplar klorer seg fast i bergsprekker og i små mosetuer på berget, så å si uten jord rundt røttene».
Fjerning av selvsådd fujirhododendron i arboretet har flere ganger vært nødvendig, for å gi rom for andre planter.
Fujirododendron på Fujifjellet, Honshu, Japan. Foto: Duncan Halley
DNA-analyser av forvillet Rhododendron i området viser at disse rømlingene er nært beslektet med fujirhododendronkultivarer i arboretet (Blaalid m.fl., manus innsendt til tidsskrift Ecological Solutions and Evidence).
I ville bestander på Honshu (Japan) finnes arten i fjellområder som har et liknende klima som Vest-Norge Sommerhalvåret er mildt og fuktig, med hyppig nedbør; vintrene er relativt milde, men ofte snørike. Arten vokser også naturlig nord i Japan (Hokkaido) og i Korea, hvor vintrene ofte blir betydelige kaldere, ned til -20 grader eller mer.
Fujirododendron er med andre ord en hardfør plante, som greier å tilpasse seg livet i vill tilstand. I tillegg er det den arten som har hatt mest tid av alle sortene i arboretet til å tilpasse seg forholdene gjennom naturlig seleksjon.
En ufullstendig taksering av området samt rapporter fra innbyggere i Nordvik, Svinvik og Hjellnes viser at den forvillede bestanden finnes i tre tette klynger med planter av ulik alder, opp til 1,2 km fra arboretet. I tillegg finnes spredte individer i skogen opp til ca. 450 m over havet, fra Nordvik i nord til Hjellnes i sør. Arealet er vanskelig å estimere nøyaktig, men vurderes til å dekke minimum 3 km2. Minst 226 planter ble funnet, fra nylige spirede individer til voksne busker over 4 m høye. Det er sannsynlig at bestanden i realiteten er betydelig større i antall.
Det virker som at plantene etablerer seg lettest i områder der bakken er forstyrret, f.eks. ved skogsveier eller under kraftlinjer; men ofte finnes de også i skogen. Gamle stubber med mose på virker som et spesielt gunstig etableringssted.
Nylig spiret forvillet Rhododendron ved gamle Todalsveien og rhododendronetablering under kraftlinje, Svinvik. Foto: Duncan Halley
Svinvik ser ut til å ha den største forvillede bestanden av Rhododendron i Norge i dag, og den bestanden som er nærmest det punktet hvor det kan bli vanskelig å bli kvitt dem. Sorten som har utviklet seg her synes å klare seg bra i et område med geologiske og klimatiske forhold som er typisk for Vest-Norge, med en tilsvarende risiko for spredning.
Del av en flergenerasjonsklynge i skogen ved Svinvik. Foto: Duncan Halley
Tiltak
Bestandsutviklingen ligner både i spredningsmønster og antall tidlige stadier av den bestandsutviklingen vi ser i Storbritannia. Tiltakene som er utviklet her over mange år vil sannsynligvis også være effektive for å hanskes med bestanden i Svinvik.
Tiltak innebærer først og fremst å fjerne kjente forvillede individer og klynger. Dermed reduseres den årlige frøproduksjonen til en brøkdel (én større busk kan produsere opp til en million frø hvert år; selv en liten plante kan sette flere tusen frø).
Senere leter man systematisk etter overlevende busker (i løv- eller blandingsskog, det enkleste er å gjøre dette om våren før løvtrærne får blader). Eventuelle nye spirer fra frøbanken fjernes.
I etterkant er det viktig å følge opp eventuelle nye individer som dukker opp. Selv om det ikke skulle være mulig å utrydde alle plantene vil tiltak på nåværende tidspunkt iallefall sette utviklingen mot en rhododendronbestand som utgjør et invaderende og kostbart problem. tilbake noen tiår.