NINA har vært involvert i forskning og undersøkelser knyttet til Gyro i over 45 år, og har publisert en rekke rapporter og vitenskapelige artikler. NINA er også i dag sterkt involvert i utredninger og forskning i de to gjenværende norske smitteregionene, Drammens- og Drivaregionen.
I Drammensregionen har NINA gjort flere undersøkelser knyttet til laksefisk og smittespredning, og var sterkt involvert i et utredningsarbeid som vurderte om Gyro kan utryddes fra denne regionen. Sluttrapporten, som ble levert i av mai 2018, konkluderer med at Gyro kan utryddes fra Drammensregionen, men at det vil bli et langvarig og utfordrende arbeid. I Driva, den største elven i Drivaregionen, ble det etablert en sperre for oppvandring av laks våren 2017, og NINA gjennomfører flere undersøkelser knyttet til laks og sjøørret, og forekomst av Gyro.
Introduksjon av Gyro til Norge skjedde ved at infisert laksefisk fra Sverige ble satt ut i elver, innsjøer eller fiskeproduksjonsanlegg i ferskvann. Deretter har parasitten blitt spredt til nye elver med flytting av infisert fisk, eller som rømt oppdrettsfisk. Videre spredning har hovedsakelig skjedd ved at infisert fisk har vandret fra en elv til en annen nærliggende elv. Forutsetningen for en slik vandringsspredning er at saltholdigheten i sjøen mellom elvene er så lav at parasitten overlever. Tilstrekkelig lave saltholdigheter har vi særlig under høst- og vårflommer i norske fjorder.
Dødeligheten hos laksunger varierer mellom vassdragene, og i gjennomsnitt er den beregnet til 86 %. I noen elver dør nesten alle laksungene før de blir smolt, mens overlevelsen er betydelig høyere i andre elver. Vi vet ikke årsaken til denne variasjonen i dødelighet, men den er trolig sammensatt av flere faktorer i miljøet og ulik motstandskraft hos laksestammene.
Situasjonen i norske lakseelver 1975-2021