Lakselus
Lakselus finnes naturlig i norske farvann, og er en vanlig parasitt på laksefisk. Men i stort antall skaper lakselusa problemer både for vill laksefisk og for oppdrettsnæringen.
I stort antall skaper lakselusa problemer både for oppdrettsnæringen og for vill laksefisk som laks, sjøørret og sjørøye. Foto © Kari Sivertsen/NINA
I takt med veksten i oppdrettsnæringen har smittepresset fra lakselus økt kraftig i kystnære områder med mye oppdrett. Lakselusinfeksjoner kan resultere i nedsatt sykdomsforsvar, redusert vekst og økt dødelighet hos vertsfisken. Med gode forhold for lakselusa i forkant av smoltutvandringen kan infeksjonspresset øke kraftig i denne kritiske perioden for laksen, samtidig som sjøørreten og sjørøye kan være utsatt for økt smittepress i en lengre periode.
NINA har arbeidet med problemstillinger relatert til lakselus siden 1992. Vi har et godt og etablert samarbeid med oppdrettsnæring og forvaltning, og vi samarbeider med andre forsknings institusjoner i en rekke store prosjekter.
Aktuelle problemstillinger:
- Overvåking av lakselus på vill laksefisk og oppdrettsfisk
- Laksefiskenes tålegrenser for lakselus (felt- og laboratorieundersøkelser)
- Bestandsseffekter av lakselus på vill laksefisk
- Risikobetraktning av interaksjonen mellom lus i oppdrett og lus på villfisk
- Optimal lokalisering av oppdrettsanlegg i forhold til ville laksefiskbestander
Lakselus, sjøørret og laks
Lakselus er i utgangspunktet en naturlig parasitt som til alle tider har vært å finne på vill laksefisk. Lakseluspresset på villfisken har økt i de senere år, noe som har fått store konsekvenser - særlig for sjøørreten. Filmen beskriver overvåking av lakselus på vill laksefisk, gjennomført av NINAs forskere sommeren 2014.