Overvåking av effekter av tiltak for trua natur
Truet natur i Norge er mangfoldig – fra jerv i fjellet, grønlandshval i havet, dragehode i semi-naturlige enger, unnselige biller som ingen har sett på 100 år, til nyoppdagede snyltesopper, og fra strandenger og sanddyner langs kysten til snøleier i fjellet.
Mange av de truete artene og naturtypene er avhengig av tiltak for å ha god – og få bedre – tilstand. Med tiltak mener vi aktive tiltak som gjennomføres med det formålet å bedre tilstanden til en art eller naturtype – eller flere samtidig. Det kan for eksempel være tradisjonelle skjøtselstiltak som slått og beite, restaureringstiltak som hogst og krattrydding, tiltak for å forsterke eller reintrodusere populasjoner av truete arter (bevaringsutsetting), eller tiltak for å beskytte en art eller naturtype mot forstyrrelser, f.eks. i hekketida.
Noen få arter, som f.eks. fjellrev, har systematiske, koordinerte og langsiktige tiltaksplaner, og oppfølging som gir kunnskap om hvilken effekt tiltakene har.
For de fleste truete arter og naturtyper er imidlertid kunnskapen om effekter av tiltak fragmentarisk og dårlig dokumentert: det finnes ingen systematiske oversikter over hvilke tiltak som gjennomføres for ulike arter og naturtyper, og det finnes ingen kunnskapsbank over hvilke effekter tiltakene faktisk har på artenes og naturtypenes tilstand.
For å kunne innrette tiltak på en kostnadseffektiv måte og vurdere utviklingen for truede arter og naturtyper trengs overvåking. Gitt begrensede midler til overvåking, det store mangfoldet av truet natur og variasjonen av tiltak som settes i verk for å ta vare på truet natur, har Miljødirektoratet behov for et mer spesifikt grunnlag for å vurdere hvordan miljøforvaltningen best kan implementere slik effektovervåking.
På oppdrag fra Miljødirektoratet har NINA, sammen med andre fagmiljøer, laget forslag til hvordan effekter av tiltak for truede arter og naturtyper kan overvåkes. Rapportene presenterer et metodisk rammeverk for effektovervåking, mer spesifikke overvåkingsopplegg for et sett prioriterte arter og utvalgte naturtyper, og diskuterer strategier og prioriteringskriterier for overvåking av effekter av tiltak.