Nyheter

 

Hva gjør vi med rhododendron på rømmen?
28. april 2021

Rhododendron er en populær og vakker hageplante, men kan bli et problem dersom den forviller seg ut i norsk natur. NINA lanserer nå en informasjonskampanje med tips og tiltak for å bekjempe forvillet rhododendron.

Ny podkast: Har aldri sett dyret han forsker på
28. april 2021

NINA-forsker og genetiker Øystein Flagstad har forandret måten vi overvåker rovdyr på i Skandinavia, men selv han har aldri sett en ulv ute i naturen. I den nyeste episoden av NINA-podkasten Naturligvis forteller han hvordan det er å jobbe med et fagfelt som vekker stor debatt og sterke følelser. 

NINA utvider overvåkingen av villsvin
27. april 2021

Norge har stadig flere svin på skogen. Norsk institutt for naturforskning (NINA) er i ferd med å etablere et system for å overvåke bestanden av villsvin.

Hjelp oss å samle data om marianøkleblom!
23. april 2021

Marianøkleblom er et kjært vårtegn, og folkeforskning fra Estland har vist at den kan fortelle oss hvordan naturen har det. Nå kan du bidra med norske data til prosjektet.

Kartverket med anlegg for grønn suksess
22. april 2021

De strenge miljøkravene ble en styrke for prosjektet da Kartverket bygde ny forskningsstasjon i Ny-Ålesund.

Hva ser du etter når du kikker du på fugler?
22. april 2021

En spørreundersøkelse om hvordan fuglekikkere artsbestemmer fugler i flukt skal bidra til automatisk gjenkjenning av fugler registrert med kamerasystemer.

Norsk-russisk samarbeid skal stanse spredning av fremmede arter til Arktis
20. april 2021

I år lanseres en stor kampanje i Nordvest-Russland med mål om å forhindre spredning av fremmede arter til russiske deler av Arktis. Forskerne frykter at frø, insekter og parasitter skal etablere seg i de sårbare nordområdene, og ber reisende ta grep.

Er ulven farlig for mennesker?
19. april 2021

Sannsynligheten for at du skal bli angrepet av ulv er over null, men altfor liten til at den kan beregnes.

Ønsker hjelp til å samle inn døde frosker og padder!
16. april 2021

Soppen Bd tar livet av amfibier i store deler av verden. Nå ønsker NINA-forsker Annette Taugbøl hjelp til å kartlegge både soppen og genene til amfibier i Norge.

Aliens i Arktis
13. april 2021

Fremmede planter invaderer Svalbard, og de følger i fotsporene til oss mennesker. Nå har forskere utviklet en ny kartleggingsmetode for å overvåke fremmede arter i polare strøk.

Trenger bedre kvalitet på skrantesjukeprøver
9. april 2021

I 2020 ble 22 527 hjortedyr testet for skrantesjuke, og myndighetenes mål om testing av 22 000 hjortedyr ble dermed nådd. Det er god oppslutning rundt prøveinnsamlingen, men fortsatt kan en del av prøvene merkes bedre.

Dagsturer øker drastisk på Hardangervidda
9. april 2021

Stadig flere hyttefolk og turister besøker og bruker tid i norske fjellområder. På Hardangervidda har særlig antall dagsturer økt voldsomt de siste tiårene.

Sjøfugl konsumerer større andeler av fiskebestandene når tilgangen på byttedyr er lav
9. april 2021

Signaliserer behovet for at fiskeriforvaltningen må ta høyde for økosystemenes begrensninger når det skal settes kvoter i perioder med dårlig tilgang på byttefisk.

Tetthet og innavl påvirker når ulv i Skandinavia får sine første valpekull
8. april 2021

Størrelsen på bestanden er den viktigste faktoren for når ulver i Skandinavia får valper første gang. Det viser data fra helt tilbake til reetableringen i 1983.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: