Nyheter

 

72 nye norske arter

Publisert: 20. august 2009
Tekst: Camilla Næss

Stadig mer av norges biologiske skattekammer blir oppdaget. I et kartleggingsprosjekt ledet av NINA er det funnet i alt 72 arter som tidligere ikke er rapportert fra Norge.

72 nye norske arter
Artene er spredt på fem ulike artsgrupper og inkluderer fire nebbmunner, 22 biller, 18 tovinger, 27 veps og én edderkopp. Totalt 76 viktige lokaliteter er kartlagt. De fleste artene er funnet i hule, gamle eiker, gammelskog og sandområder. – Å lete i slike hotspots har vist seg å være veldig effektivt for å finne nye og sjeldne arter, sier seniorforsker Frode Ødegård.

Det er også påvist 277 rødlistearter på lokalitetene. Prosjektet representerer et kunnskapsløft om rødlistearter og norsk artsmangfold. – Vi trenger denne kunnskapen for å kunne bevare biologisk mangfold i Norge, sier Ødegård. Arbeidet vårt gir et godt og oppdatert bilde av tilstanden for mange av de sjeldneste artene i Norge.

NINA har siden 2003 ledet ARKO-prosjektet (Arealer for Rødlistearter – Kartlegging og Overvåking) under Nasjonalt Program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold. Prosjektet har samlet mye informasjon om sjeldne og truete arter, inkludert mange arter som tidligere ikke er påvist i Norge. På oppdrag fra Artsdatabanken presenteres denne informasjonen i en ny rapport for å gjøre tilgjengelig en samlet dokumentasjon av dette kunnskapsløftet om sjeldne arters forekomst i Norge.

Kontaktperson i NINA: Frode Ødegaard
 
Her kan du lese mer:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: