Nyheter

 

Anbefaler å vente med skogplanting

Publisert: 31. oktober 2013
Tekst: Camilla Næss

NINA har avgitt høringsuttalelse til rapporten “Planting av skog på nye arealer som klimatiltak (M26-2013)”. 

Anbefaler å vente med skogplanting
Anbefaler å vente med skogplanting. Foto © Odd Terje Sandlund/NINA

NINA sier i sin konklusjon:

Dagens kunnskap om skogplantings påvirkning av karbonlagring, mulige effekter av endret klima på granvekst og effektene av endret albedo er generelt mangelfulle. Effekten av det foreslåtte tiltaket på karbonregnskapet er således svært usikkert. Med tanke på at tiltaket kun vil gi et svakt større CO2-opptak enn dagens forvaltningspraksis, og at andre miljøeffekter åpenbart er negative, tilsier dette at tiltaket ikke bør gjennomføres slik det foreligger i dag. De forventede effektene står heller ikke stil med de store kostnadene tiltaket medfører. 

NINA anbefaler derfor at kunnskapsgrunnlaget styrkes før tiltaket eventuelt blir aktuelt. 

Den aktuelle rapporten er en oppfølging av St. meld. 21 Norsk klimapolitikk (2011-2012). Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet vurderer å plante skog på nye areal for å øke skogens opptak og lagring av karbon. Tanken er at trærnes økte CO2-opptak skal bidra til å nå målet om et nettoutslipp av klimagasser innen 2030. 

De to departementene gav Klima- og forurensingsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, Statens landbruksforvaltning og Norsk institutt for skog og landskap i oppdrag å utvikle miljøkriterier for planting av skog på nye areal, vurdere klimagasseffekter og andre effekter (strålings-pådriv, albedo mv.), samt gi en vurdering av hvilke nye arealer som kan eller som ikke kan/bør tilplantes ut fra miljø- og klimahensyn.

Kontakt: Per Arild Aarrestad

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: