Nyheter

 

Dafna Gilad disputerer med oppgave om hvordan framtidens energisystemer vil påvirke naturen

Publisert: 28. mai 2024
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Hvordan vil framtidens energisystemer i Norge påvirke naturmangfoldet? Det har Dafna Gilad sett nærmere på i doktorgradsarbeidet sitt.

Dafna Gilad disputerer med oppgave om hvordan framtidens energisystemer vil påvirke naturen

Norges klimaplan har satt som mål å halvere klimagassutslippene innen 2030 gjennom elektrifisering og økt strømproduksjon. Samtidig har vi også forpliktet oss til å beskytte naturen. Mer fornybar energiproduksjon krever utbygging av energianlegg og strømnett. Denne utbyggingen kan gå utover naturmangfoldet, blant annet gjennom at leveområder går tapt eller deles opp. Turbiner i vann og i lufta kan dessuten forårsake skader og død, og gå ut over dyrelivet. Det samme kan kraftledninger. Dafna Gilad har gjennom doktorgradsarbeidet sitt ved NTNU modellert hvilken innvirkning framtidens energisystemer i Norge vil kunne ha på naturmangfoldet.

Såkalte livsløpsanalyser er nyttige verktøy for å se på avveininger mellom utbygging av fornybar energi og bevaring av naturmangfold. Det fantes fra før av modeller for livsløpsanalyser som dekker konsekvenser av strømproduksjon for naturmangfoldet, men manglet modeller for konsekvenser av kraftoverføring. 

– I doktorgraden min har jeg derfor utviklet modeller for livsløpanalyse som kan tallfeste hvordan kraftledninger påvirker artsmangfoldet i Norge. Jeg har i tillegg koblet dette sammen med eksisterende modeller for å se på hvilke konsekvenser av både kraftproduksjon og -overføring på naturmangfoldet, forteller Dafna Gilad.

I tillegg til hovedveileder Franscesca Verones fra Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, har Gilad vært veiledet av seniorforsker Roel May fra NINA.

Modellene kan brukes over hele verden

Modellene til Gilad viser at kraftledninger påvirker hovedsakelig mangfoldet av pattedyr gjennom å endre og dele opp leveområder, mens fuglenes artsrikdom i større grad påvirkes av kollisjoner enn av elektrokursjon.

– Det er mulig å bruke disse modellene globalt for å vurdere hvordan tap av leveområder påvirker mangfoldet av fugler og pattedyr over hele verden, sier Gilad.

Når Gilad koblet de nyutviklede modellene sammen med eksisterende, kunne hun vurdere effektene av hele det norske kraftsystemet på det biologiske mangfoldet.

– Modellene viser at vannkraftproduksjon har størst påvirkning på naturmangfoldet, men strømnettet påvirker også artsrikdommen i betydelig grad, forteller Gilad.

Gilad håper at metoden fra doktorgradsarbeidet kan brukes for å gjøre vurderinger for et bærekraftig energiskifte.

– Målet er å balansere klimatiltak og naturvern, slik at veien mot klimamålene ikke vil gå på bekostning av naturen, avslutter Gilad.

Disputasen foregår 28. mai13:15 i Disputasrommet på Gløshaugen, NTNU Trondheim.

Gilad skal også holde prøveforelesningen «Life cycle biodiversity impacts of mining metals» kl 10:15 samme sted.

Både disputasen og prøveforelesningen kan følges via Zoom.

Kontakt: Dafna Gilad.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: