Nyheter

 

Datadugnad for naturens mangfold

Publisert: 4. september 2012
Tekst: Oddmund Rønning

- Har du samlet inn og tilrettelagt miljø- og biodiversitetsdata? Da ønsker vi å vite om det, sier Frank Hanssen, prosjektleder for LifeWatch Norge.

Datadugnad for naturens mangfold
En ny grenseoverskridende infrastruktur for data om naturens mangfold er under etablering. Stort og smått ønskes meldt inn til prosjektet LifeWatch. På bildet samler Espen Lie Dahl og Pernille Lund Hoel data om havørn på Smøla. Foto Kjetil Bevanger.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) inviterer deg på vegne av Konsortiet LifeWatch Norge til en stor nasjonal dugnad for å få registrert informasjon (metadata) om landets miljø og biodiversitet.

- Kort sagt ønsker vi metadata om alle typer miljø- og biodiversitetsdata samlet inn gjennom forskning og overvåking på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, sier Hanssen. Store og små dataserier: Til lands, til vanns, til havs og i luften med. Korte og lange tidsserier. Analoge eller digitale format. Alt fra DNA til store økosystemer er ønskelig.

Hanssen understreker at dette kun er en innsamling av metadata og ikke datasett! Du som allerede deler dine data gjennom Artsdatabanken trenger ikke å registrere metadata om disse på ny da Artsdatabanken allerede har delt sine metadata med oss. Vi ser gjerne at du kvalitetsikrer disse om du har anledning.

LifeWatch Norge har tidligere gjennomført en nasjonal spørreundersøkelse om behovet for en mer samordnet infrastruktur for deling av miljø- og biodiversitetsdata i Norge. Prosjektet utreder for tiden også rettighetsproblematikk knyttet til deling av offentlig finansierte data. Resultatene fra disse aktivitetene og metadatakartleggingen vil danne grunnlaget for Konsortiets anbefaling til NFR om mulighetene for realisering av en operativ norsk infrastruktur for deling av miljø- og biodiversitetsdata i samspill med det europeiske prosjektet LifeWatch.

Les mer på LifeWhatch sine nettsider

Se video om LifeWatch.

Det er Norges Forskningsråd som finansierer arbeidet som gjennomføres av NINA, Norsk institutt for vannforskning, Havforskningsinstituttet, Artsdatabanken og Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo

- Ditt bidrag er svært verdifullt for prosjektet og fremtidig forskning, sier Hanssen til alle som sitter på et datasett.

Lenkene nedenfor beskriver hvordan du bidrar. 

Les mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: