Nyheter

 

Deler kunnskap for mer bærekraftig turisme i verneområder

Publisert: 16. august 2021
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Når forskere og forvaltere fra hele verden denne uka samles virtuelt for å dele kunnskap om overvåking og forvaltning av besøkende i verneområder, står både norsk villrein og naturrestaurering på programmet.

Deler kunnskap for mer bærekraftig turisme i verneområder
Sofie Kjendlie Selvaag, som er med på å arrangere konferansen, vil ta konferansedeltakerne med på en virtuell utflukt til Dovrefjell. Foto: Skjermdump fra konferansefilm.

I dag går startskuddet for den internasjonale konferansen om besøksforvaltning i rekreasjons- og verneområder – Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas (MMV). Konferansen, som opprinnelig skulle arrangeres på Lillehammer, er heldigital.

– Det er fortsatt mulig å melde seg på! En rekke temaer som er relevante for norsk naturforvaltning og bærekraftig turisme vil bli tatt opp og drøftet bredt, forteller NINA-forsker og stipendiat Sofie Kjendlie Selvaag, som er med på å arrangere konferansen.

Kunnskap muliggjør trivsel for både to- og firbeinte i verneområder

En av de inviterte foredragsholderne er NINA-forsker Vegard Gundersen. Han tar konferansedeltakerne med til både Rondane og Dovrefjell i foredraget sitt, og forteller om hvordan de forsker på sameksistensen mellom villrein og folk i de kjære fjellområdene.

Med en teknologisk verktøykasse som inneholder alt fra tellere langs turiststier, GPS-halsbånd på villrein, data fra mobilapplikasjoner som Strava og avansert datamodellering, har forskerne etter hvert fått mye kunnskap om hvordan menneskelig tilstedeværelse påvirker den sky villreinen. Det gir muligheter for målrettede tiltak for å muliggjøre at både to- og firbeinte kan trives i fjellområdene. 

Foredraget hans kan du høre i åpningssesjonen mandag ettermiddag.

Gundersen kan du også høre i podkast-episoden «På ville veier eller langs den smale sti?» fra NINA-podkasten Naturligvis

Image
Teknologi og kunnskap gir muligheter for målrettede tiltak for å muliggjøre at både to- og firbeinte kan trives i fjellområdene. Foto: Vegard Gundersen.

Virtuell utferd til Dovrefjell

På onsdag formiddag blir deltakerne invitert med på en virtuell utferd til Dovrefjell, hvor NINA-forsker Dagmar Hagen og Selvaag snakker om naturrestaurering, plante- og dyrelivet i området og besøksforvaltning.

–  I videoen skal vi se på noen av forvaltningstiltakene som er iverksatt på Dovrefjell, blant annet Viewpoint Snøhetta og snakke med en naturveileder som jobber der, forteller Selvaag.

For mer informasjon eller for å melde deg på, besøk konferansenettsiden: www.mmvconference.org

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: