Nyheter

 

Elektrisk kontroll på fisk

Publisert: 18. juli 2011
Tekst: Bjørg Bruset

NINA går nye veier for å kartlegge fiskeressursene i norske elver. Elfiskebåter er nytt her, men velprøvd i USA. 

Elektrisk kontroll på fisk
NINA har kartlagt fiskesamfunnet i Glomma ved Tolga i Østerdalen. Bakgrunnen er planene om kraftutbygging. Den nye elfiskebåten gjører det mulig å kartlegge områder som tidligere ikke ville blitt undersøkt. Overingeniør John Gunnar Dokk fra NINA kjører bå

Tekst: Atle Abelsen

Fiskeressursene i norske elver er et viktig grunnlag for svært mye av næringsaktivitetene langs vassdragene, ikke minst sportsfisket. I tillegg har Norge et særskilt ansvar for flere fiskearter som er rødlistet eller forsvunnet andre land i Europa, men ikke her.

– Hittil har vi ikke hatt verktøyene eller metodene for å kunne kartlegge og overvåke fiskestammene i store elver, sier seniorforsker Jon Museth hos NINA. – Dette har blitt ytterligere aktualisert i forbindelse med implementering av EUs vanndirektiv, der Norge blant annet forplikter seg til å overvåke miljøtilstanden i store elver.

 

Vanligvis teller man fisk enten ved hjelp av å fange dem i garn, eller ved håndholdte elektrofiskeredskaper. Garn er ofte uegnet i elver der strømmen er sterk, og vil føre til at man tar livet av et stort antall fisk. Vanlig elfiske, der man bærer elfiskeapparatet på ryggen, kan bare benyttes på grunne partier av elvene.

 

– Vi vet lite om hvor viktig de dype områdene er for produksjon av laks og andre arter. Vi har manglet gode metoder for å undersøke disse delene av elvene. Før har vi bare kunnet undersøke grunne områder, blant annet med konvensjonelle elfiskeredskaper. På de grunneste områdene fanges ofte årsunger og ettåringer av laks og ørret, men vi vet lite om betydningen av dypere områder for produksjon av fisk.

 

 

Kommer fram over alt

 

For snart ett år siden kjøpte NINA et 1,3 tonn tungt forskningsfartøy fra amerikanske Smith-Root. Fartøyet er utstyrt med et elektrofiskeredskap som lokker fisken til seg med et elektrisk felt på opptil 1000 volt. – Med dette forskningsfartøyet når vi fisken også på plasser som hittil har vært for dype og utilgjengelige for oss, sier Museth.

 

Den elektriske strømmen i vannet kan komme helt opp i to ampere, men så mye går ikke gjennom fisken. – Fisken får bare noen få milliampere, akkurat nok til å slå den i svime noen sekunder. Det er nok til at vi kan fange den inn med hov og plassere den i en tank i båten. Der kan vi telle, måle, veie og undersøke fisken på annen måte, før den settes ut igjen.

 

Museth bedyrer at erfaringene så langt viser at dette er en svært skånsom metode for fisken. – Hittil er den registrerte dødeligheten ved metoden på under en prosent, langt under andre fangstmetoder.

 

I USA er det vanlig med et slikt elektrofiskefartøy i hver store elv. Siden NINA investerte rundt en million kroner i fartøyet for et snaut år siden, har interessen fra så vel norske som svenske aktører vokst.

 

– Hittil har vi kontraktfestet rundt 40 operasjonelle døgn bare i 2011. Det er vi veldig tilfreds med, tatt i betraktning at dette er første driftsåret, og at vi tross alt koster rundt 25.000 kroner pr. døgn for kundene.

 

 

Fisken blir ikke bare talt opp, men også målt og veid før den slippes ut igjen. Foto: NINA

  Fisken blir ikke bare talt opp, men også målt og veid før den slippes ut igjen. Foto: NINA

 

Glomma

 

Oppdragene hittil har blant annet gått ut på å kartlegge bestanden av harr og andre arter i Glomma fra Os til Alvdal i forbindelse med konsekvensutredningen for utbyggingen av Tolga kraftverk.

 

Hensikten var å finne de viktigste oppvekstområdene for fisken og hvor den forflytter seg. NINA skulle se om det såkalte influensområdet som følge av en eventuell kraftverksutbygging blir større enn bare rundt damområdet og minstevannføringsstrekningen.

 

– I tillegg til ørret, er harren en viktig art i Glomma. Den får vi nesten ikke tak i med vanlig elektrofiske, fordi den står for dypt. Med elfiskebåten får vi veldig viktig kunnskap om hvor fisken står i de ulike delene av livsløpet, og hvor stor bestanden egentlig er. I løpet av noen få dager, målte og registrerte vi hele 700 harr på denne strekningen av Glomma.

 

I tillegg til at elektrofisket ga informasjon til konsekvensutredningen for Tolga kraftverk, gir det også NINA en generell og interessant kartlegging av fiskesamfunnet i elva. En interessant effekt av arbeidet med en elektrofiskebåt er at forskerne ofte finner små bestander av arter som man ikke visste fantes i akkurat det området. Det kan være nyttig for å vurdere det totale økosystemet i elva.

 

Strekningen mellom Alvdal og Os i Glomma er grundig undersøkt av NINA, på oppdrag for Opplandskraft. Ill: Gule sider kart

Strekningen mellom Alvdal og Os i Glomma er grundig undersøkt av NINA, på oppdrag for Opplandskraft. Ill: Gule sider kart

 

  

Stor interesse

 

De viktigste brukerne av de forskningstjenestene NINA nå kan tilby, er lokale, regionale og nasjonale naturforvaltere, kraftselskaper og grunneiere. Ikke bare i Norge, men også svenske interesser har fått øynene opp for denne metoden.

 

Til høsten skal NINA på et ukesoppdrag i Klarälven, fra grensen til Vänern. Museth forteller at også lakseinteressenter er ivrige etter at de skal bruke metoden i Namsen, Nidelven og Numedalslågen. Også i de nordligste fylkene er interessen stor.

 

– Det kan hende at vi etter hvert må investere i enda et fartøy. Den er relativt stor, og kostbar å transportere.

 

Dessuten er det alltid en risiko forbundet med å forflytte farkoster mellom forskjellige vassdrag. Er det noe Museth absolutt vil unngå, er det å bidra til å spre uønskede organismer som for eksempel den fryktede lakseparasitten Gyrodactilus salaris.  

 

– Derfor har vi, i samarbeid med veterinærer og annen ekspertise, utviklet rutiner og metoder for desinfisering før vi flytter farkosten til andre vassdrag. Blant annet kjører vi et desinfeksjonsmiddel gjennom kjølesystemet til motor og generator. Det ideelle hadde vært en fast farkost for hvert vassdrag, men det er også et kostnadsspørsmål, sier Museth.

  

Kontaktperson i NINA: Jon Museth

 

Her kan du lese mer:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: