NINAs forskning er etterspurt når vår tids største samfunnsutfordringer skal løses.
Samarbeid og kunnskap for framtidas miljøløsninger: NINA har lang og bred erfaring med internasjonale prosjekter. Ill. NINA.
NINA har så langt i år fått tilslag på sju EU-prosjekter, og ytterligere en søknad står på venteliste og to søknader har gått videre til steg to i vurderingsprosessen. NINAs andel av prosjektene har en samlet ramme på over 50 millioner kroner.
– Vi har hatt kjempesuksess med EU i år, og er partner i sju EU-prosjekter som spenner bredt og dekker ulike tema. Det viser at vår kompetanse på natur og miljøløsninger er etterspurt både nasjonalt og internasjonalt, sier Jørgen Rosvold, assisterende forskningssjef i NINA.
Setter agendaen for fremtidens naturforvaltning
Horisont Europa er EU’s niende rammeprogram for forskning og innovasjon, hvor en stor del av budsjettet er øremerket klima, miljø og bærekraftig utvikling.
Innenfor hvert tema er det et fåtall av søknadene som får finansiering. Prosjektene som når gjennom måløyet er med andre ord store prosjekter som vil bidra til å sette agendaen for hvordan Europa forvalter naturen fremover.
– NINAs kompetanse er midt i blinken for mange av utlysningene i Horisont Europa, så vi satser sterkt på en høy tilslagsprosent. Vi har så langt kun to avslag på 14 søknader, så det lover veldig bra. Dette er takket være dyktige og engasjerte forskere med et bredt internasjonalt nettverk, sier Rosvold.
NINA har lang og bred erfaring med internasjonale prosjekter i hele verden og det er tydelig at NINAs forskere er etterspurte også i Europa. Målet med Horisont Europa er å øke europeisk konkurransekraft, sikre økonomisk vekst og løse store samfunnsutfordringer. Det går hånd i hånd med NINAs mål om å bidra til bærekraftig samfunnsutvikling ved å levere forskningsbasert og aktuell kunnskap om naturmangfold, klima og samfunn.
– NINA jobber for tiden med en ny strategiplan for hvordan vi skal gjøre det enda bedre på EU-markedet og for å synliggjøre NINAs kompetanse internasjonalt. Det er derfor veldig kjekt å se hvor godt det går allerede nå i første runde.
NINA er partner i seks EU-prosjekter som nylig har blitt innvilget gjennom Horisont Europa:
CO-OP4CBD: Co-operation for the convention on biological diversity skal bedre bruken og tilgjengligheten av fagekspertise og vitenskapelig kunnskap inn mot Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD).
BIOAGORA: Biodiversity Knowledge Agora: Developing the EU Science Service for European Research and Biodiversity Policymaking hvor vi skal utvikle bedre mekanismer for å koble forskningsresultater til miljøpolitiske behov.
WENDY: Multicriteria analysis of factors triggering the PIMBY principle for Wind technologies skal utvikle et helhetlig planleggingsverktøy for vindkraft.
PLANET4B: Understanding plural values, intersectionality, leverage points, attitudes, norms, behaviour and social Learning in transformation for biodiversity decision making skal undersøke hvordan ulike menneskelige faktorer påvirker beslutningstaking omkring natur og hvordan dette kan støtte opp om det grønne skiftet.
SELINA: Science for evidence-based and sustainable decisions about natural capital skal videreutvikle naturregnskap og økosystemtjenester som et verktøy for beslutningstaking for bærekraftig bruk av økosystemer.
BENCHMARK: Building a European network for the characterisation and harmonisation of monitoring approaches for research and knowledge on soils skal bidra til å utvikle og teste indikatorer for overvåking og rapportering av jordhelse.
CLIMAREST: Coastal Climate Resilience and Marine Restoration Tools for the Arctic Atlantic basin skal utvikle et rammeverk for restaurering og overvåking av kystøkosystemer i Europa.
Kontakt: Jørgen Rosvold