Nyheter

 

Feltarbeid i Antarktis på turistklasse

Publisert: 3. februar 2015
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Denne uka drar to NINA-forskere på feltarbeid i Antarktis med cruiseskip. Med solid erfaring fra nordområdene, skal de nå teste metodene sine på motsatt pol.

Feltarbeid i Antarktis på turistklasse
Her er Nina Eide og Dagmar Hagen på Svalbard, hvor de har jobbet mye med kartlegging av sårbare turistlokaliteter. Nå setter de kursen mot Antarktis for å teste metodikken der. Foto: Kari Sivertsen / NINA.

Feltarbeid og cruiseskip er kanskje ikke to ord du forventer å finne i samme setning. Men for de to NINA-forskerne Dagmar Hagen og Nina Eide er det ikke første gang de drar på turistcruise i forskningsøyemed. Denne gangen er imidlertid farvannet helt ukjent.

-    Vi skal være med på et ordinært turistcruise i 19 dager for å besøke en rekke ilandstigningslokaliteter i Antarktis, forklarer NINA-forsker Dagmar Hagen.

Dette er en type turisme som er helt parallell med den som drives på Svalbard.

-    Selve opplegget og settingen er helt lik det som vi er kjent med og har jobbet med på Svalbard, sier hun.


Kartlegger områdene før turistene får gå i land

Før helgen lanserte de en ny håndbok for kartlegging av sårbare turistlokaliteter på Svalbard. Når de nå setter kursen sørover, får de muligheten til å teste metodikken i et helt nytt område.

Hagen og Eide skal gå i land og kartlegge hvor sårbart dyreliv og vegetasjon er på lokalitetene. Deretter skal de koble dette til hvordan turistene bruker områdene, både basert på egne observasjoner og fra erfaringene til turoperatøren og guidene.

Selv om mye er felles med områdene de kjenner fra nord, er det også en del forskjeller.

-    Vi forventer at ferdselsmønsteret er en del forskjellig, blant annet fordi du ikke har isbjørn. Isbjørnsikkerhetsmomentet holder veldig kustus på ei gruppe på Svalbard, men er ikke til stede i Antarktis. Og så har du selvsagt andre arter og andre naturtyper som metodikken må justeres etter, sier Hagen.

-    Vi må rett og slett og tilpasse den til et nytt område. Vi har akkurat gjort det for verneområder på fastlandet i Norge også, supplerer Eide.

Bok med bilde av alle pingvinartene. Foto.

Dagmar Hagen har forberedt seg godt. Her er alle pingvinartene med både norske og engelske navn.

 

Skal samarbeide med amerikanske forskere

Det var Norsk polarinstitutt som tok initiativet som førte til at forskerne nå bytter pol for noen uker. Polarinstituttet har forvaltningsansvaret i Antarktis, og kjente samtidig til forskningen NINA har gjort på Svalbard. På et seminar koblet de NINA-forskerne med amerikanske forskere som jobber i Antarktis.

-    Det ble fort en match, og de ble veldig interesserte i at vi skulle bli med og få se hvordan de jobber, for å eventuelt komme i gang med et samarbeid. De amerikanske forskerne har en litt annen tilnærming til sårbarhetskartleggingen. De jobber mer detaljert, mens vi jobber mer generelt, forteller Hagen.

-    Det er egentlig to skalaer. Det er screeningen vi har fått til i modellen vår, sier Eide.

 

Metoden er i bruk på Svalbard

På Svalbard har forvaltningen sammen med NINA testet framgangsmåten i arbeidet med forvaltningsplaner for verneområder, mens turistnæringen har brukt den i arbeidet med å utvikle såkalte «Site specific guidelines» som turoperatørene må forholde seg til.

Nå får de prøvd ut metoden fra Svalbard i Antarktis og får mulighetene til å diskutere framgangsmåten med de amerikanske forskerne som arbeider på sin måte i de samme lokalitetene.

-    Så får vi se om det er noe vinn-vinn ved å jobbe parallelt med de to tilnærmingene våre, og se hvor godt vår metode fungerer i et annet område, sier Hagen.

Vasking av fjellsko. Foto.

- Det er viktig å unngå at det blir med frø og plantefragmenter som kan spres til nye områder, så vasking av sko er en viktig del av forberedelsene for den som skal  besøke nye områder, forteller Dagmar Hagen. Bildet er fra helgens turforberedelser.

 

Gleder seg til isbjørnfritt feltarbeid

De to forskerne har relativt senkede skuldre uka før avreise.

-    Nå har jo vi vært på slike forskningsopplegg turer med cruiseskip på Svalbard før, sier Eide. Og det er ikke akkurat noen feltekspedisjon.

Men det vil bli krevende å være på jobb i en båt sammenhengende i 3 uker. Hagen innrømmer at hun er spent på hvor sjøsterk hun er når de skal være flere døgn på åpent hav. Hun gleder seg til å besøke et helt nytt område på andre siden av jorda, og ikke minst å kunne være i et slikt område uten å måtte tenke på isbjørn.

-    Botanikere synes det er et prakk å dra på våpen i feltarbeid, så det blir godt å slippe det, smiler Hagen.

Kanskje blir geværet byttet ut med penklær denne gangen?

-    Du, det lurte jeg litt på. Skal vi ha med en ren genser og pen bukse, liksom? spør Hagen.

-    I så fall skal jeg ha på meg en skikkelig retro, oransje kjole som jeg rydda ut av skapet til bestemor, kontrer Eide.

Utstyr klart for pakking. Foto.

Det er mye som skal forberedes før tre uker med feltarbeid. Her er noe av det som får bli med i sekken sørover. Foto: Dagmar Hagen / NINA.

Følg NINA på Facebook for oppdateringer underveis fra turen.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: