Nyheter

 

Filmpremiere!

Publisert: 19. august 2015
Tekst: Frid Kvalpskarmo Hansen

ConSite er et verktøy som skal sørge for bedre løsninger og færre konflikter når alt fra veier til vindkraftanlegg skal bygges. Lær mer i denne animasjonsfilmen!

Filmpremiere!
Navnet ConSite står for consensus based siting. Foto: skjermdump.

Film lengre ned i saken. 

ConSite er et verktøy som kombinere GIS og dialog med berørte parter for å finne den mest optimale plasseringen av større infrastruktur – slik som oppdrettsanlegg, vindkraftanlegg eller kraftlinjer. Navnet står for consensus based siting – eller sagt på norsk; konsensusbasert lokalisering.

– Helt kort sagt er det et verktøy som sørger for at alle relevante argumenter tas med i vurderingen når større infrastruktur skal bygges. ConSite sørger for en mer åpen og demokratisk prosess, og kan slikt sett dempe konfliktene som ofte ledsager større utbygginger, forklarer prosjektleder Frank Hanssen ved NINA.

Se animasjonsfilmen om ConSite:

Anvendelig

Verktøyet er utviklet av NINA i samarbeid med CEDREN og en rekke andre aktører fra både industrien, ulike forvaltningsorgan og frivillige organisasjoner.

– Det er et stort dugnadsarbeid som ligger bak utviklingen av ConSite og det tror jeg er en stor fordel. Dette er et verktøy som har sin forankring i mange ulike miljøer.

Han legger til at verktøyet ble i utgangspunktet ble utviklet for kraftbransjen for å håndtere utfordringer knyttet til utbygging av strømnettet. Siden har imidlertid ConSite blitt videreutviklet for bruk av vindkraftindustrien i Litauen. Hanssen tror ikke det stopper der.

– Dette verktøyet åpner for en helt ny måte å planlegge på. Metoden er så fleksibel at den kan brukes til alle typer arealkrevende utbygginger – alt fra vindkraftanlegg til fiskeoppdrettsanlegg. Med ConSite finner man den beste plasseringen, samtidig som en nå kan få til en mer demokratisk, etterprøvbar og kostnadseffektiv prosess.

Hvis du er i Trondheim og vil lære mer om ConSite holder Frank Hanssen foredrag om verktøyet på AquaNor torsdag 20.8 kl. 12.00-13.00 på møterom A3.

Kontakt: Frank Hanssen og Roel May.

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: