Nyheter

 

Fjellrevaktivitet i alle tiltaksområdene

Publisert: 11. mars 2010
Tekst: Camilla Næss

Gjennom det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellrev kontrolleres kjente fjellrevlokaliteter årlig. Det ble ikke dokumentert ynglinger av fjellrev i Norge i 2009. Dette henger sammen med det markerte bunnåret for smågnagerne, og er helt som forventet. Årets resultater bekrefter med tydelighet fjellrevens avhengighet av tilgang til smågnagere for å få fram valper, sier forsker Nina E. Eide, som er ansvarlig for rapporten som nå er publisert.

 

Fjellrevaktivitet i alle tiltaksområdene
Foto © NINA

- Det som er gledelig, er at det er aktivitet av fjellrev i alle tiltaksområdene, sier Eide. Der det er satt ut fjellrevvalper fra avlsprogrammet, er det registrert betydelig aktivitet ved hiene både vinter og sommer. Dette er lovende med tanke på at utsetting fra avlsprogrammet kan bidra til nyrekruttering i den reetablerte fjellrevbestanden på Dovrefjell. Der hvor det er satt opp fôringsautomater i Nordland er det jevnt over også mer aktivitet, sammenliknet med hi der det ikke er fôring. Forrige vinter var det lite mus og lemen tilgjengelig i høyfjellet og det er naturlig at fjellreven søkte til hiene hvor den også kunne finne mat. Det er også betydelig aktivitet av fjellrev på Varangerhalvøya i Finnmark, hvor det gjøres forsøk med å begrense rødrevbestanden for å lette konkurransetrykket på fjellreven.

I 2009 ble totalt 50 ulike fjellrevindivider identifisert fra DNA materiale; 43 fra Blåfjell/Lierne og nordover, 1 i Sylane og 6 i Snøhetta. Dette er noe færre enn i 2008 da det ble registrert 64 voksne individer. - Nedgangen i antall registrerte individer ved hiene kan trolig ikke knyttes til en reel nedgang i fjellrevbestanden. Forklaringen på lavere tall i 2009 er nok at fjellrevene generelt er mindre aktive ved hiene i år med lite gnagere, og at prøvematerialet gjennom det blir mindre dekkende, sier Eide.

Resultatene fra overvåkingsprogrammet bekrefter at det finnes voksne fjellrev som kan respondere på en økning i gnagerbestandene, både i de tradisjonelt stabile fjellrevområdene og i tiltaksområdene. – Meldinger fra hikontroller i disse dager, tyder på at vi kan forvente flere ynglinger av fjellrev i 2010, for det er mye spor etter gnagere på snøen. Dette lover godt, uttaler Eide optimistisk.

Overvåkingsprogrammet for fjellrev er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning. Statens naturoppsyn koordinerer den praktiske utførelsen av arbeidet i felt, mens NINA står for kvalitetssikring, analyse og endelig rapportering.

Kontaktperson: Nina E. Eide

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: