Tiltak hjelper. Fjellrev utsatt fra avlsprogrammet var sannsynligvis innblandet i 19 av total 24 av årets norske ynglinger. Foto © Arnstein Staverløkk/NINA
Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og står oppført som kritisk truet på norsk rødliste. Tiltak gir likevel håp for arten.
I år er det registrert 24 kull med fjellrevvalper født ute i det fri i Norge og minst 143 valper, og på Dovrefjell har bestanden gått fra null individer til Norges største!
– Resultatene fra årets registreringssesong i felt er meget oppløftende. Vi ser at tiltak som utsetting av fjellrev gjennom avlsprogrammet og oppsett av fôrautomater hjelper og gir en sårt tiltrengt oppsving i en ellers kritisk truet fjellrevbestand, sier Nina E. Eide, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
NINA har ansvaret for å drifte Overvåkingsprogrammet for fjellrev på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Fant rekordmange valpekull
På Dovrefjell har feltmannskaper i år registrert hele 14 kull med fjellrevvalper og totalt 98 valper. Dette er det høyeste antall kull som er registrert i fjellområdet siden utsettingen startet.
Den lokale bestanden i fjellområdet var ansett som utdødd inntil Avlsprogrammet for fjellrev i 2007 begynte med utsetting av valper.
– 14 kull med fjellrevvalper er trolig ikke blitt observert i området siden før 1950, så dette er en meget gledelig utvikling. Vi har fortsatt en lang vei å gå, men dette viser at tiltak nytter. Gjennom de siste fire årene er det satt ut i alt 16 grupper med totalt 75 valper i dette fjellområdet, forklarer Eide.
Fjellrevbestanden på Dovrefjell er antatt å telle totalt minst 28 voksne individer våren 2013. Det er i år også registrert flere kull i de vestlige delene av fjellmassivet. Viltkamera bekrefter også ekspansjon mot nordvest til Sunndalsfjella.
Toppår i sør
Det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellrev kontrollerer hvert år kjente fjellrev-lokaliteter og samler inn biologiske prøver. Målet er å få en oversikt over bestanden over hele landet. 2013 har vist seg å bli et rekordår for fjellreven i Sør-Norge med totalt 20 fjellrevkull.
– Utsetting av fjellrev på Finse har de siste fire årene også gitt resultater, og det ble født fire fjellrevkull her i år, utdyper Eide.
De tre fjellrevkullene som i år er registrert i Nord-Trøndelag markerer også en milepæl for to lokale delbestander der det ikke har vært observert fjellrevkull siden tidlig på 2000-tallet.
– Bestandene i fylket er ansett som potensielt meget viktige for utveksling av fjellrev mellom nord og sør i Skandinavia, forklarer Eide.
Kun ett kull i nord
Fra Nordland og nordover er det i år kun registrert ett kull med fjellrevvalper, og 2013 ble derfor nok et bunnår for fjellrev i landsdelen.
– Situasjonen nord for Saltfjellet er bekymringsfull, sier Eide.
Hun påpeker at fjellrevbestandene i landsdelen i lengre tid har vært små og det er svært store avstander mellom de ulike delbestandene. Utveksling av individer mellom fjellområdene forekommer derfor sjelden, og delbestandene i nord er trolig helt isolert fra fjellrevene i midtre Skandinavia.
Skyldes trolig smågnagere
Den store forskjellen i antall fjellrevkull i år mellom nord og sør i landet kan høyst sannsynlig forklares av at det har vært store forskjeller i antall smågnagere i landsdelene.
– I år har det vært relativt mye smågnagere i sør, mens det har vært lite i nord. Dette kan trolig forklare de store forskjellene i forekomstene av ynglinger. Fjellreven får sjelden fram valper når det er lite smågnagere, sier Eide.
Forventer oppgang i 2014
Det er forventet et oppgangsår eller toppår for smågnagere over hele landet i 2014. Med godt over 100 voksne fjellrev i bestanden, og med god vinteroverlevelse hos årets valper, kan dette føre til mange nye fjellrevkull i 2014.
– Intensivering av tiltakene med blant annet støttefôring de to kommende vintrene vil kunne ha en stor effekt på fjellrevbestanden og gi et løft fram mot 2015, avslutter Eide.
Fjellrev utsatt fra avlsprogrammet var sannsynligvis innblandet i 19 av total 24 av årets norske ynglinger, og utsetting er et svært effektivt tiltak for å reetablere og styrke fjellrevbestander i Norge og Skandinavia.
Kontaktpersoner i NINA: Nina E. Eide, seniorforskerFor spørsmål om avlsprogrammet, kontakt
Arild Landa, seniorforsker