Nyheter

 

Fjellreven er tilbake på Finse

Publisert: 1. februar 2010
Tekst: Camilla Næss

Den utrydningstruede fjellreven er igjen tilbake på Finse. Fredag ble 15 rever fra Avlsprogrammet for fjellrev sluppet fri i området.

Fjellreven er tilbake på Finse

Den opprinnelige fjellreven forsvant fra Finseområdet på slutten av 1990-tallet. Da hadde bestanden vært svært fåtallig i flere 10-år. Formålet med utsettingen er at vill fjellrev skal etablere seg på nytt i området. Ved å sette ut 10–20 valper årlig over en 7–8-årsperiode skal den utdødde bestanden på Hardangervidda gjenoppbygges. 13 av de 15 valpene som ble satt ut i går kom fra avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal, mens 2 valper kom fra et avlspar som står i Langedrag familiepark.


Fra utsettingen på Finse. Foto: A. Landa.

Medbrakt niste og hi
De utsatte dyrene får en myk overgang til livet i det fri. Kunstige hi og fôrautomater som fjellrevene er vant til fra avlsstasjonen ble fraktet opp på fjellet og klargjort i høst. De hvite valpene flyttes rett fra transportkassene og inn i det kunstige hiet med tryggheten dette byr på. Ved hiet og flere steder i nærområdet er det utplassert fôrautomater som er fylt med tørr hundepellets. Erfaringene viser at det kunstige hiet bare blir brukt i starten, og at fjellrevene etter hvert tar i bruk gamle hilokaliteter i området. Fôrautomatene med hundefôr blir flittig brukt, spesielt i år med lite lemmen og annen naturlig føde. De er konstruert slik at de bare kan brukes av fjellrev.

Oppfølgningen av revene skjer i et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning og Statens naturoppsyn. Prosjektet er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Arild Landa, telefon: 73801458, e-post: arild.landa@nina.no 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: