Nyheter

 

Forskere fant flått på importerte planter

Publisert: 5. mai 2023
Tekst: Jørn J. Fremstad

Skogflått som kommer til Norge som blindpassasjerer kan ha med seg nye sykdommer til Norge. I verste fall kan de true folkehelsa, men foreløpig er det ingen grunn til uro.

Forskere fant flått på importerte planter
Forskere har funnet skogflått i prøver fra importerte planteprodukter. Flåtten kan ha med seg nye sykdommer inn i landet. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA

Da forskerne undersøkte jordprøver fra importerte planteprodukter i 2021 og 2022 fant de henholdsvis ett og to eksemplarer av skogflått. Arten finnes i hele Norge, og den kan være bærer av sykdomsfremkallende mikroorganismer som kan forårsake blant annet skogflåttencefalitt og lyme borreliose hos mennesker.

– Vanligvis er vi mest opptatt av arter som ikke finnes i norsk natur, fordi fremmede arter er en av de største truslene mot naturmangfoldet i verden. Selv om skogflått allerede lever i Norge, kan blindpassasjerer av arten fra andre land ta med seg sykdommer vi ikke har fra før, forklarer seniorforsker Marie Davey i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Flått med ulike egenskaper

Skogflått som kommer til Norge med planter fra andre land kan ha andre genotyper enn stedegen skogflått. Genotyper er den informasjonen som ligger i arvematerialet (DNA-et) til individet, og forskerne ser ofte et geografisk mønster i disse variasjonene i karaktertrekk. De kan gi egenskaper som gjør at flåtten for eksempel fester seg lettere på folk, øker risikoen for å overføre smitte av sykdom eller påvirker hvordan flåtten overlever under forskjellige forhold.

Nettopp folkehelse gjør det særlig relevant å oppdage skogflått som kommer som blindpassasjerer. En del flåttbårne sykdommer som fins i resten av Europa er ennå ikke kjent fra Norge. Det gjelder blant annet rickettsioser.

– Skogflåtten vi fant i planteproduktene vil bli testet for flåttbårne sykdommer. Import av planter med flått øker faren for at nye sykdommer kommer til Norge, men det er neppe noe stort problem per i dag, sier Davey.

Hvordan det blir i framtiden er mer usikkert. Klimaendringene gjør at temperaturen stiger. Derfor forventer forskerne at flåtten sprer seg nordover i landet.

Nødvendig å overvåke

– Per nå er det nok å overvåke utviklingen, men funnene av flått viser at det er viktig å avdekke hva slags organismer som kan komme til landet via planter vi importerer. Det påvirker ikke bare naturen men også helsa vår. Hvis vi oppdager at import av planter er et problem med tanke på flåttbårne sykdommer, gir vi myndighetene beskjed, forteller Davey.

Forskerne kan også gjøre helsevesenet oppmerksom på at funn av sykdom som ikke tidligere er påvist i Norge faktisk kan ha kommet til landet gjennom importerte arter. Det kan gjøre det enklere for leger å stille diagnose på pasienter som ikke har vært i de landene hvor de aktuelle sykdommene allerede forekommer.

Flått reiser med fugler

Planteimport er ikke den eneste mulige spredningsveien for flåttbårne sykdommer. Trekkfugler kan også ha med skogflått som blindpassasjerer. En undersøkelse av trekkfugler i Sør-Norge viste at 17 prosent hadde skogflått på seg, og 8,2 prosent av flåtten var smittet av mikroorganismer som forårsaker flåttbårne infeksjoner.

Fakta om skogflått  

  • Skogflått (Ixodes ricinus) er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa.
  • Flått er nært beslektet med vanlig midd, og tilhører edderkoppdyrene. Flått er altså ikke et insekt.
  • De lever utelukkende av å suge blod fra pattedyr, fugler eller reptiler, og kan derfor være bærere av en rekke ulike bakterier, virus og parasitter, som kan gi flåttbåren sykdom hos både mennesker og dyr.

Les mer hos Flåttsenteret

Les rapporten Overvåking av spredningsveien import av planteprodukter. Basisovervåking 2022 

Les mer om planteimport og spredning av fremmede arter

Kontakt: Marie Davey

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: