Nyheter

 

Fugl og fisk i samme båt?

Publisert: 7. juli 2009
Tekst: Camilla Næss

På oppdrag fra miljøvernmyndighetene og i samarbeid med Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag jobber NINA med å kartlegge i hvilken grad bifangst av sjøfugl påvirker sjøfuglbestandene.

Fugl og fisk i samme båt?
I løpet av de siste tiårene har vi sett en tilbakegang i sjøfuglbestandene langs store deler av norskekysten. Dårligere næringstilgang er trolig hovedårsaken. Men den lave rekrutteringen øker behovet for å se nærmere også på andre mulige årsaker til sjøfugldødeligheten, deriblant bifangst av sjøfugl i fiskeredskaper.

I 2007/2008 ble det gjennomført et forprosjekt som oppsummerte eksisterende kunnskap om omfang og konsekvenser av utilsiktet bifangst av sjøfugl i norske farvann. Rapporten konkluderte med at dagens kunnskapsnivå generelt er svært mangelfullt og fragmentarisk.

Også internasjonalt er det økende fokus på bifangst av sjøfugl, særlig ved linefiske på den sørlige halvkule. Dette er imidlertid knyttet til andre artsgrupper enn de som dominerer i våre områder. Linefiske er for øvrig det eneste fiskeriet i Norge vi har visse kunnskaper om, og hvor det er vist at bifangst kan minimeres ved hjelp av forebyggende tiltak.

Forprosjektet blir nå videreført gjennom en bred intervjuundersøkelse blant fiskere om omfanget av bifangst av sjøfugl. Målet er å identifisere hvilke fiskerier som har bifangst, og hvilke arter sjøfugl som rammes. I tillegg vil prosjektet også jobbe mer systematisk og kvantitativt med fiskerier der en har påvist noe bifangst, og samarbeide med den såkalte referanseflåten. I forbindelse med prosjektet er det også nedsatt en referansegruppe med representanter fra fiskerimyndigheter, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet.

Det er foreløpig altfor tidlig å fastslå om bifangst er et problem for norske sjøfuglbestander. Målet med undersøkelsene er å få mer klarhet i dette, og eventuelt bidra til å identifisere fiskerier der det er aktuelt med tiltak for å redusere bifangst. Mer kunnskap er viktig også for eventueltt å avkrefte problemet og dermed ”frikjenne” fiskerier. I takt med økende interesse for miljømerking av fiskeprodukter er kunnskap om bifangst av sjøfugl også viktig.

Prosjektet håper på et godt samarbeid med fiskerne og deres organisasjoner under arbeidet, og er svært opptatt av å nyttiggjøre seg fiskernes erfaringer og kunnskaper.

Kontaktpersoner i NINA:
om intervjuundersøkelsen og bifangstprosjektet: Øystein Aas
om sjøfugl og sjøfuglsituasjonen generelt: Signe Christensen-Dalsgaard

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: