Nyheter

 

Færre jerv i Sør-Norge

Publisert: 15. september 2010
Tekst: Oddmund Rønning

DNA-analyser av jervekskrementer samlet inn i 2009 antyder en bestandsreduksjon på ca. 10 % i Norge fra 2008 til 2009. Nedgangen skyldes først og fremst en markant reduksjon på ca. 30 % i Sør-Norge vest for Østerdalen, der uttaket av jerv har vært meget høyt de siste årene.

Færre jerv i Sør-Norge
Foto © Roy Andersen/NINA

 

Høye uttak
Totalt ble 261 individer DNA-identifisert i 2009 fra drøyt 650 analyserte ekskrementprøver. Bruk av fangst/gjenfangst-metodikk til å anslå bestandsstørrelsen gir et estimat på 291 individer, som er ca. 10 % lavere enn estimatet på 321 fra 2008. Den norske jervbestanden har blitt hardt beskattet over en lengre periode for å komme ned mot Stortingets bestandsmål på 39 årlige ynglinger.
 
Uttaket har vært spesielt høyt i Sør-Norge vest for Østerdalen. – Mens bestandstall og antall ynglinger har holdt seg relativt stabilt i mesteparten av landet, ser vi en markant bestandsnedgang og reduksjon i antall ynglinger i Sør-Norge vest for Østerdalen, sier forsker Øystein Flagstad ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Dette kan skyldes en kombinasjon av høye uttak og dårligere mattilgang i 2009, men utviklingen må følges nøye framover for å avdekke klare årsakssammenhenger.
 
Tre delbestander
I dag forvaltes den norske jervbestanden helhetlig i henhold til Stortingets regionale og nasjonale målsetninger for store rovdyr. – I dette bildet er det også viktig å se på bestandsutviklingen i hver av de tre delbestandene av jerv som er påvist i Fennoskandia, påpeker Flagstad.
 
Vi finner en sørlig delbestand i Sør-Norge vest for Østerdalen og en nordlig delbestand i Troms og Finnmark samt tilgrensende områder i Sverige og Finland. Resten av jerven i Skandinavia utgjør en tredje delbestand. Den sørlige delbestanden fremstår som spesielt sårbar med en bestandsstørrelse på knapt 70 individer og en begrenset tilførsel av dyr fra den betydelig større bestanden øst for Østerdalen og nord for Trondheim.
 
– Et fortsatt høyt uttak og en forvaltingsstrategi som innebærer store områder hvor det ikke er ønskelig med yngling, vil på sikt kunne svekke forutsetningene for en bærekraftig bestand i dette området, avslutter Flagstad.
 
 
Prosjektet er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt
 
 

Kontaktperson i NINA: Øystein Flagstad

 
 
 
Her kan du lese mer:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: