Nyheter

 

Går det an å produsere lønnsom vannkraft og samtidig ta hensyn til naturen?

Publisert: 17. februar 2017
Tekst: Camilla Næss

Ja, det er mulig. Med god miljødesign er det mulig å finne løsninger som er gode både for miljøet og for kraftproduksjonen.
 

Går det an å produsere lønnsom vannkraft og samtidig ta hensyn til naturen?
Miljødesign er en metode for å ta vare på dyr og natur samtidig som man produserer lønnsom fornybar energi. Atle Harby (SINTEF Energi) og Torbjørn Forseth (NINA) Foto: PK foto

Av Atle Harby (SINTEF Energi), Torbjørn Forseth (NINA) og Ingeborg Palm Helland (NINA)

All produksjon av fornybar energi påvirker naturen. Alle vannkraftverk påvirker forholdene for fisk og annet liv i berørte vassdrag.

De fleste av kraftverkene ble bygd i en tid da man prioriterte kraftproduksjon og visste mindre om naturens behov, men i nyere tid har man forsket seg frem til løsninger for hvordan vannkraftproduksjon og naturhensyn bedre kan gå hånd i hånd.

Dette kalles miljødesign. Miljødesign er en metode for å ta vare på dyr og natur samtidig som man produserer lønnsom fornybar energi. 

Les hele innlegget på bloggen til forskningssenteret HydroCen.

Miljødesign er utviklet i forskningssenteret CEDREN. NINA er en av hovedforskningspartnerne i CEDREN sammen med SINTEF Energi og NTNU.

Miljødesign er utviklet av forskerne i senteret sammen med senterets brukerpartnere fra industri og forvaltning.

Noe av den store innsatsen på forskning innen miljødesign fortsetter i forskningssenteret HydroCen. Også her er NTNU, SINTEF Energi og NINA hovedforskningspartnere.

 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: