Nyheter

 

God økologisk tilstand i de østnorske innsjøene

Publisert: 24. oktober 2016
Tekst: Camilla Næss

Nye undersøkelser viser at fisken i de åpne vannmassene i seks store østnorske innsjøer har god økologisk tilstand. Innsjøene Nisser, Norsjø, Tinnsjå, Tyrifjorden og Randsfjorden er i svært god tilstand til tross for at de blir noe påvirket av tilførte næringssalter. Eikeren er noe mer påvirket, men er også i god tilstand. 

God økologisk tilstand i de østnorske innsjøene
Flytegarnfiske i Nisser i 2015. Foto: Atle Rustadbakken/NIVA

Målsetningene med prosjektet var å gi anbefaling om hvilke metoder som egner seg best til overvåking av fisk i de store innsjøene, samt vurdere den økologiske tilstanden til fiskebestandene. Arbeidet er en del av oppfølgingen av vannforskriften (EUs Vannrammedirektiv i Norge), og var i 2015 et samarbeid mellom NINA, NIVA, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Hedmark.  

–I forbindelse med vannforskriften er det satt i gang omfattende overvåking av økologiske forhold i både innsjøer og elver. Mange av metodene som brukes er relativt godt etablert, men for fisk i de store innsjøene var det behov for en metodeutprøving for å finne de mest kostnadseffektive måtene å drive overvåking på, sier forsker Odd Terje Sandlund.

Godt egna metoder

De metodene som ble prøvd ut var ekkolodd, forsøkstrål trukket av to båter («partrål»), flytegarn av typen nordiske oversiktsgarn (tolv maskevidder mellom 5 og 55 mm montert sammen til ett garn) og flytegarnserier (enkeltgarn i serie med maskevidder mellom 10 og 45 mm).

Forsøkene i 2015 viste at ekkolodd egner seg godt til analyse av fiskebestanden i de åpne vannmassene, men registreringene må suppleres av fiskefangst for å fastslå hvilke arter og størrelsesgrupper som er i vannet. I de åpne vannmassene i innsjøene der krøkle og sik dominerte, viste prøvefisket at partrål fanget fisk i alle størrelsesgruppene. Størrelsen på fisken varierte fra årsyngel av krøkle (3-4 cm) til gytemoden sik (30 cm og mer). Disse to artene dominerte i vannmassene i Eikeren, Norsjø, Tyrifjorden og Randsfjorden. I Nisser var sik nesten enerådende, mens aure og røye dominerte i Tinnsjå.

Fisk i trålen i Eikeren. Foto: A.Rustadbakken/NIVA

Stor variasjon i mengde fisk

–På grunnlag av disse registreringene kunne vi beregne gjennomsnittlig fiskemengde per hektar i innsjøene. Dette varierte fra 24,5 kg i Eikeren til så vidt over 1 kg i Nisser. Dette stemmer relativt godt overens med at Eikeren er den mest næringsrike av disse innsjøene, mens Nisser og Tinnsjå er svært næringsfattige. Nisser har også vært påvirket av forsuring, dette bærer økosystemet i innsjøen fortsatt preg av, sier Odd Terje Sandlund.

De seks innsjøene som er med i denne undersøkelsen ble i 2015 også undersøkt med hensyn på vannkjemi, plante- og dyreplankton, vannplanter og bunndyr som en del av overvåkingsprogrammet ØKOSTOR. Rapporten fra disse undersøkelsene vil snart være tilgjengelig på www.miljodirektoratet.no

Undersøkelsene har blitt videreført i seks innsjøer i Midt-Norge i 2016.

Last ned rapporten:

Sandlund, O.T. (red.), Brabrand, Å., Gjelland, K.Ø., Høitomt, L.E., Linløkken, A.N., Olstad, K., Pettersen, O. & Rustadbakken, A. 2016. Overvåking av fiskebestander i store innsjøer. Metodeutprøving og anbefalinger. - NINA Rapport 1274. 64 s. + vedlegg

Kontakt:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: