Gode erfaringer med organisering av gåsejakten i Nord-Trøndelag
NB! Denne artikkelen ble publisert i 2011!
En oppfordring om økt jakt i regionen har gitt flere fellinger, men også flere utfordringer hos grunneierne som organiserer jakten.
Foto © Karl-Otto Jacobsen
Mer enn 80 % av kortnebbgjessene som felles i Norge felles i Nord-Trøndelag. Fylket har således en sentral rolle for jaktforvaltningen av arten her til lands. En oppfordring om økt jakt i regionen har gitt flere fellinger, men også flere utfordringer hos grunneierne som organiserer jakten. Dette er belyst nærmere i en NINA-rapport nylig utarbeidet av forskere fra NINA, Danmarks Miljøundersøgelser og NIKU.
Basert på gjessenes ressursgrunnlag (spillkorn på stubbåkre) viser kvantitative studier at gjessene kan oppholde ser lengre i Nord-Trøndelag enn det som registreres i dag. Et lengre opphold om høsten vil forlenge jaktmulighetene, og fellingene kan økes. Registreringer fra området antyder at det jaktes for intenst flere steder, og at dette medfører at gjessene trekker sørover tidligere enn ressursgrunnlag og værforhold (snø på bakken) tilsier. En organisering av gåsejakten gir imidlertid positive resultater flere steder, både i form av flere fellinger og ved at grunneier får bedre kontroll med ferdsel på sine eiendommer og en økt sikkerhet. For jegerne er det positivt at de unngår overlapp med andre jaktlag på samme jorde. Det kan imidlertid med fordel etableres lengre jaktfrie perioder som alternerer mellom ulike lokaliteter. Dette er foreslått i et nylig oppstartet prosjekt finansiert av Norges forskningsråd, og er noe av det som ønskes utprøvd i jaktsesongen 2011. Flere grunneiere har sagt seg villige til å være med i prosjektet.