Nyheter

 

Gode fiskebestander i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan

Publisert: 21. mai 2015
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Den regulerte Tunnsjøen har gode bestander av både aure og røye, og tettheten av aure ser ut til å ha økt i løpet av de siste tiåra.

Gode fiskebestander i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan
Oversiktsgarna fanger nesten alle størrelser av fisk. I dette garnet vises det for eksempel at ørekyta er vanlig i Tunnsjøen. Foto: Randi Saksgård, NINA.

Bestanden av røye i Tunnsjøen i Nord-Trøndelag ser ut til å ha holdt seg relativt konstant siden 1960-tallet, mens aurebestanden ser ut til å ha økt. Røyebestanden i Tunnsjøen omfatter minst tre former eller typer: dvergrøye, normalrøye og grårør. Normalrøya når en størrelse på 30-40 cm og er en svært attraktiv matfisk.
Tunnsjøen er regulert fem meter, så dette er den litt overraskende konklusjonen av de fiskebiologiske undersøkelsene som NINA gjennomførte i 2014 på oppdrag fra Nord-Trøndelag E-verk (NTE).   

 

Tidligere utsetting av krepsdyr og fisk

I tillegg til reguleringen, som trådte i kraft for fullt fra 1963, har Tunnsjøen blitt utsatt for to store miljøendringer i løpet av de siste femti åra. På 1970-tallet ble krepsdyret Mysis relicta satt ut i innsjøen, og på 1980-90-tallet ble den vesle karpefisken ørekyt sluppet ut. Begge disse artene har utviklet solide bestander. I dag utgjør Mysis en del av dietten til aure, og særlig røye, mens ørekyt ikke var representert i de fiskemagene som ble analysert. Det er likevel mulig at begge disse to introduserte artene bidrar til at aurebestanden er økende.   

 

Aure og røye av god kvalitet i Tunnsjøflyan

Det ble også gjennomført et enkelt prøvefiske i Tunnsjøflyan, som bekreftet tidligere undersøkelser: stor tetthet av ørekyt, og aure og røye av svært god kvalitet, men i relativt lave tettheter.  

 

Mulige forvaltningstiltak

Angående mulige forvaltningstiltak konkluderte forskerne slik:

  •  Aurebestanden i Tunnsjøen er i god tilstand og tettheten er økende. Det er derfor ikke behov for tiltak for å styrke rekrutteringen til aurebestanden.
  • Dagens beskatning av den attraktive «normalrøya» er trolig på et rimelig nivå, men utviklingen i røyebestanden bør følges opp.
  • Både aure og røye i Tunnsjøflyan er av en svært attraktiv størrelse og kvalitet. Med dagens beskatningsnivå er det neppe nødvendig med spesielle tiltak, men bestandenes tilstand bør følges opp.
  • Begge de introduserte artene Mysis og ørekyt er kommet for å bli, og kan ikke fjernes i så store systemer som Tunnsjøen og Tunnsjøflyan.

 

Les mer: NINA Rapport 1156: Fiskebiologiske undersøkelser i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan

 

Kontakt:

Odd Terje Sandlund

Tor G. Heggberget

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: