Nyheter

 

Gode rypekull i Midt-Norge, bra med skogsfugl på Østlandet

Publisert: 2. september 2016
Tekst: Camilla Næss

Årets taksering av ryper og skogsfugl er gjennomført. For mange områder ser det ut til at sommeren 2016 har gitt gode oppvekstkår for kyllingene. Tellingen viser gode rypekull i Midt-Norge. Det ser også ut til å være store kull av skogsfugl østafjells. Sammenlignet med fjoråret er det en betydelig nedgang i rypebestanden i de to nordligste fylkene.

Gode rypekull i Midt-Norge, bra med skogsfugl på Østlandet
Foto © Jon Atle Kålås/NINA

Hønsefugltaksering på dugnad

Ryper og skogsfugl registreres langs forhåndsbestemte takseringslinjer fordelt over nesten hele landet. Registreringen gjøres av jegere og hundefolk, og takseringene administreres av grunneierne/rettighetshaverne. Innsamlet data analyseres av forskningsmiljøene på NINA, Nord universitet og Høgskolen i Hedmark. I dag publiseres oppdaterte bestandsestimater for 2016 på Hønsefuglportalen.

Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra taksering av liryper og skogsfugl i Norge. Portalen skal ivareta grunneieres og jegeres ønske og behov for oppdatert bestandsstatus samt dekke behovene til forskning og offentlig forvaltning.

Se http://honsefugl.nina.no/

Gledelig utvikling for skogsfuglbestanden på Østlandet

Sammenliknet med situasjonen i fjor, er det i år en betydelig nedgang i rypebestanden i de nordligste fylkene.

- Særlig i Finnmark og Indre Troms har det vært en betydelig bestandsnedgang sammenliknet med 2015, sier doktorgradsstipendiat Lars Rød-Eriksen ved NINA. - For store deler av denne landsdelen er det registrert svært små kull, noe som tyder på dårlige kår for rypekyllingene i  sommer.

I Midt-Norge ble det registrert svært små rypekull i 2015, men i år viser kartleggingen god produksjon og økt tetthet av rype i mange områder.

Universitetslektor ved Nord universitet Bjørn R. Hagen understreker likevel at man ikke skal forvente seg noe kronår i Midt-Norge av den grunn. - Tall fra ryperegistreringene i Midt-Norge de ti siste årene tyder på at det blir et middels år.

Lenger sør er bildet mer sammensatt. Selv om det i mange områder er en klar bedring fra 2015 så er det også områder hvor situasjonen er omtrent som i fjor. Marius Kjønsberg ved Høgskolen i Hedmark gleder seg over at særlig skogsfuglbestandene i flere områder på Østlandet ser ut til å produsere store kull i år.

- Innsatsen som legges ned i taksering av skogsfugl er langt mindre enn for lirype, derfor har vi ikke like god oversikt over utviklingen i skogsfuglbestandene. Ut fra det materialet vi har ser det ut til at sommeren 2016 mange steder har vært gunstig med tanke på kyllingenes overlevelse, sier Kjønsberg.    

Hønsefugltakseringer gir sikrere forvaltning

Ved å registrere hønsefugl langs forhåndsbestemte takseringslinjer i en rekke jaktområder får grunneiere eller rettighetshaverne nyttig informasjon som de kan benytte når årets jaktkvoter fastsettes. I løpet av en hektisk augustmåned har det tilsammen blitt taksert over 750 mil, det meste er lirypetakseringer. Siden Hønsefuglportalen ble opprettet i 2013 er dette den klart største innsatsen som har blitt registrert. Økningen skyldes først og fremst at flere rettighetshavere har valgt å knytte seg til Hønsefuglportalen, men også at det i noen regioner av landet er en reell vekst i takseringsomfanget.

- Dette viser at det var riktig å samordne aktiviteten knyttet til hønsefugltakseringene på det tidspunktet vi gjorde. Samordningen har også gjort at de innsamlede dataene er mer egnet til å belyse hva som påvirker størrelsen på rypebestandene, sier Erlend Birkeland Nilsen, prosjektleder for Hønsefuglportalen og seniorforsker ved NINA.

kilometer.png

Figuren over viser total lengde på takseringene som er registrert i Hønsefuglportalen siden oppstarten i 2013. Ved å gå inn på portalen kan du nå se en fylkesvis oversikt over takseringsinnsats, hvordan taksørene vurderte forholdene under takseringene, samt om taksørene observerte smågnagere, hare og rev i forbindelse med takseringsjobben.

Kurs for taksører

Siden oppstarten av prosjektet i 2013 har deltakerne i samarbeidsprosjektet vært opptatt av at de ulike aktørene har forskjellige men klart definerte roller. Et sentralt poeng for å sikre at dataene som registreres skal kunne benyttes til formålet er at alt feltarbeidet følger de samme rutinene. For å sikre at alle feltarbeiderne er kjent med rutinene har forskningsmiljøene bak Hønsefuglportalen nå utviklet et nytt kurs for taksører. Kurset omhandler både praktisk gjennomføring i felt og en innføring i hvordan man henter ut informasjon om takseringslinjene og registrerer data i portalen.         

Dette er Hønsefuglportalen

http://honsefugl.nina.no/

Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra taksering av liryper og skogsfugl i Norge. Portalen skal ivareta grunneieres og jegeres behov for oppdatert bestandsstatus samt dekke behov innenfor forskning og offentlig forvaltning.

Det årlige hønsefugltakseringene ligger til grunn for bestandsestimatene. Takseringen foregår i august med stående fuglehund, hvor fugl registreres langs takseringslinjer. Basert på denne informasjonen beregnes kyllingproduksjonen og antallet hønsefugl innenfor et bestemt areal.

Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Hedmark (HiHM) og Nord Universitet ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakta. Drift av portalen støttes av Miljødirektoratet.

STATISTIKK FOR 2016

I perioden 1.august - 01.september er det:

  • taksert 174 områder i 80 kommuner
  • taksert 2469 linjer, i alt 7683 km
  • gjort 5601 observasjoner
  • sett totalt 24765 ryper (lirype og fjellrype)

Kontakt:

Erlend B. Nilsen, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Pål F. Moa, førstelektor ved Nord universitet, eller Bjørn R. Hagen, universitetslelektor ved Nord universitet

Marius Kjønsberg, rådgiver ved Høgskolen i Hedmark (HIHM)

 
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: