Nyheter

 

Godt år for rypa i nord - på det jevne i sør

Publisert: 2. september 2022
Tekst: Jørn J. Fremstad

Årets hønsefugltakseringer tyder på en god rypehøst i de nordlige delene av landet, mens det er mer variert i sør. Flere nye områder, også i Finland, har knyttet seg til Hønsefuglportalen. Det gir rekord i antall kilometer taksert.

Godt år for rypa i nord - på det jevne i sør
Foto: Kaja Johnsen, Høgskolen i Innlandet

I fjor var totalbestanden av rype rekordhøy for den siste 12-årsperioden, og resultatene fra årets taksering viser omtrent tilsvarende totaltetthet for landet. Regionalt har det derimot endret seg noe siden i fjor.

– Sammenliknet med fjoråret ser vi nå en betydelig økning i tetthet av rype i de nordlige delene av landet, mens det er tendenser til en liten nedgang i enkelte områder i sør, sier Erlend B. Nilsen, seniorforsker ved NINA og prosjektleder for Hønsefuglportalen.

NINA kan beregne nasjonale trender

Siden takseringene som registreres i Hønsefuglportalen følger samme mal og prosedyre, kan man beregne nasjonale trender i lirypebestanden. NINA lanserte en modell for dette i 2020 (NINA rapport 1869).

– Modellen bekrefter at lirypebestanden har vokst i perioden siden 2009, sier Nilsen.

Omfanget av skogsfugltakseringer har i tidligere år vært betydelig lavere enn takseringer av livrype. Det har endret seg i år, med taksering av flere nye skogsfuglområder.

– Det er svært gledelig at omfanget av skogsfugltakseringer har økt betraktelig siden i fjor, og spesielt nordover i landet, sier Marius Kjønsberg ved Høgskolen i Innlandet.

Det er spesielt Statskog som har intensivert taksering av skogsfugl i sine områder, men det er også etablert taksering av skogsfugl i samarbeid mellom flere mindre områder på tvers av eiendomsgrenser.

Satser på kvalitet og kursing

Rettighetshavere og taksører legger ned en enorm innsats hvert år under hønsefugltakseringene, og det er stort engasjement for å sikre takseringer av høy kvalitet. Som et ledd i dette avholder Høgskolen i Innlandet, i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), kurs for takseringsinstruktører. I tillegg har Høgskolen i Innlandet utarbeidet et helt nytt kursopplegg for taksører.

– Vi har jobbet med å utarbeide et nytt kurs for taksører, hvor fokuset er på kvalitet i gjennomføring av taksering i felt. Kurset gjennomføres elektronisk, med en avsluttende eksamen, sier Kaja Johnsen ved Høgskolen i Innlandet.

Hun har ledet utviklingen av det nye kursopplegget, og forteller videre at kurset er ment som en oppdatering for taksører som har gjennomført kurs i taksering tidligere. Høgskolen har lagt vekt på å gjøre kurset tilgjengelig for alle som ønsker å taksere.

Som en del av kursopplegget er det også utviklet kvalitetsprotokoller for alle ledd i hønsefugltakseringene. De vil bli kommunisert til både rettighetshavere gjennom rapporter fra takseringene og takseringsansvarlige gjennom årlige kurs. Ikke minst gjelder kvalitetskravene også for drift av Hønsefuglportalen, inkludert vedlikehold og forbedring av mobil-applikasjon og web-portal.

– Vi har i år opplevd noen tekniske utfordringer med mobil-applikasjonen. Med god hjelp og tilbakemeldinger fra taksørene er vi nå i full gang med å rette opp i dette, slik at opplevelsen blir bedre neste år, sier Lars Rød-Eriksen, forsker i NINA.

Han legger til at det på tross av de tekniske utfordringene er registrert en rekordhøy andel taksører som har taksert med appen i år – hele 83% – mot 75% i 2021, og at takseringene i stor grad har gått bra.

Hønsefuglportalen åpner for internasjonalt samarbeid

Flere utenlandske aktører har de siste årene vist interesse for Hønsefuglportalen. Spesielt er det den elektroniske infrastrukturen – web-portalen og mobil-applikasjonen – som trekker oppmerksomhet, men også det gode samarbeidet som er etablert mellom de norske rettighetshaverne.

Våren 2022 ble finske Metsähallitus første utenlandske aktør til å inngå et samarbeid med Hønsefuglportalen. De fikk muligheten til å prøve ut e-infrastrukturen under årets taksering. Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, til tross for noen tekniske problemer. Det arbeides nå med å inkludere flere utenlandske aktører i årene fremover.

Dette er Hønsefuglportalen

Her finner du portalen: http://honsefugl.nina.no

Telling av ryper og andre hønsefugl langs forhåndsbestemte takseringslinjer ved hjelp av stående fuglehund har blitt en årevis hendelse i mange kommuner rundt omkring i landet. Data fra disse tellingene benyttes blant annet inn i rettighetshavernes jaktforvaltning, men blir også i stor utstrekning benyttet inn i ulike forskningsprosjekter.

Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra disse takseringene. Portalen skal ivareta grunneieres og jegeres ønske og behov for oppdatert bestandsstatus samt dekke behov innenfor forskning og offentlig forvaltning.

Hønsefuglportalen er også et nettverk og et utviklingsprosjekt, med formål om å hele tiden forbedre og videreutvikle kvaliteten på studiedesign, feltgjennomføring, dataanalyser og tilbakerapportering osv. Dette arbeidet krever innsats fra alle involverte parter.

Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Innlandet (HINN) ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakta.

I perioden 01.08.2022 til 01.09.2022 er det:

  • Taksert 236 områder i 90 kommuner
  • Taksert 3382 linjer, i alt 9345 km
  • Gjort 8123 observasjoner av hønsefugl
  • Observert totalt 32624 ryper (lirype og fjellrype)

Kontakt:

Erlend B. Nilsen - NINA

Marius Kjønsberg - Høgskolen i Innlandet

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: