Møt reinsbukken Villy Villrein. Animasjon: Klipp og lim
I Norge lever den siste rest av den europeiske villreinstammen. NINA forsker på arten for å samle inn kunnskap og finne ut hvordan den lever i dag. Dette er kunnskap som er ment å komme folk og forvaltning til gode, og film er et medium som kan nå ut til mange.
– Vi utfører mye spennende forskning på villrein som kan være interessant for mange å få innblikk i. Blant annet bruker vi GPS-halsbånd for å finne ut hvordan reinen bruker fjellområdene og hvorfor, og spesielt hvordan vi mennesker påvirker arealbruken til reinen. Dette er metoder og resultater som vi ønsker å fortelle om, og da ble film en av flere naturlige formidlingsformer, sier Olav Strand, forsker i Norsk institutt for naturforskning.
Gir unike bilder
I de senere år er GPS-halsbåndene utstyrt med kameraer som tar bilder og video mens reinen vandrer rundt på fjellet. Dette har for første gang gitt forskerne mulighet til å studere villreinen når den er helt uforstyrret av mennesker. Bildene gir også alle som er interessert et unikt innblikk i villreinen på nært hold.
– Opptakene gjør at vi har fått tilgang til dagliglivet til villreinen og har kunnet studere den på en helt annen måte enn før. Vi kan følge flokkene når kalver blir født og når vinterstormene raser og reinen er helt alene på fjellet. Dette viser hvor veltilpasset denne arten er til sitt miljø på fjellet, sier Strand.
Villy Villrein på Dovrefjell
I tillegg til bilder og video, har NINA også fått laget en animasjonsfilm der vi møter Villy Villrein og flokken hans som lever på Dovrefjell. Tegnede figurer blir brukt til å nå ut til villreininteresserte i alle aldre.
– Villy Villrein er en ung reinsbukk, som noe utradisjonelt er utrustet med nordnorsk røst. Han forteller selv i filmen hvilke utfordringer arten hans står ovenfor, og deriblant hvordan menneskelig aktivitet har skapt barrierer i vandringsrutene til villreinen sier Strand.
Se filmen her!
Kan bli flere filmer
En annen NINA-film gir et innblikk i villreinens liv gjennom ett år. Til sammen er filmene ment å gi folk et innblikk i hvordan arten lever i dag.
– Vi samler inn data som er viktig for forskningen, men som også er interessant for de som ikke kjenner til reinen så godt fra før, sier Strand.
Hvis film som formidlingsform blir godt mottatt, så utelukker han ikke at det kan bli flere filmer.
– Vi har mye informasjon om villreinen å dele. Arten møter som nevnt utfordringer på sine trekkruter i form av hindringer som vi mennesker har laget, men det er også andre sider å formidle. Blant annet hvordan forvaltning har klart å ta vare på og sikre en fantastisk flott bestand av villrein i Norge, som er unik i sitt slag i Europa, avslutter Strand.
Det er også planlagt å lage materiell som egner seg for utstilling rundt omkring i kommuner, hos næringsaktører og lignende. Formidlingsprosjektet er finansiert av Klima- og miljødepartementet.
Her kan du se flere filmer om villrein som er produsert av NINA(lenker til YouTube):
Ønsker du å se flere filmer fra NINAs forskning, se vår filmkanal på YouTube!
Data fra NINAs prosjekter brukes i arbeidet med å bevare villreinens leveområder. Merking av villrein med GPS-sender er en svært verdifull metode både for forskning og forvaltning. Metodene som brukes for radiomerking og innfangning av dyr er godkjent av Forsøksdyrutvalget.