Nyheter

 

Hardangervidda er toppen for fjellreven i år

Publisert: 9. august 2021
Tekst: Jørn J. Fremstad

Satsingen på fjellreven på Hardangervidda ser endelig ut til å bære frukter. Så langt i år er det registrert 12 ungekull med totalt 76 valper, som er det beste resultatet på årtier i dette området.

Hardangervidda er toppen for fjellreven i år
Mye smågnagere og god oppfølging med støttefôring er en viktig årsak til at fjellreven på Hardangervidda har fått mange valper i år. Foto: Craig Jackson, NINA

Hardangervidda er blitt sett på som et av områdene i Norge med størst potensial for fjellreven, og fra 2013 til 2018 ble det satt ut totalt 123 valper fra avlsprogrammet for fjellrev i området. Bortsett fra noen sporadiske valpekull uteble resultatene, til i fjor. Da ble det registrert seks kull i området, mens antallet så langt i år er doblet.

Fjellreven finner smågnagere

– Tilgangen på mat har mye å si for den gledelige utviklingen. Det er observert relativt mye smågnagere på Hardangervidda i år, og i tillegg følges fjellrevene godt opp med støttefôring, sier seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fjellreven er et av våre mest truede pattedyr, og allerede på 1920-tallet var den nesten utryddet på grunn av pelsjakt. Selv om fjellreven ble fredet i 1930 har ikke bestanden klart å ta seg opp igjen til et levedyktig nivå. Etter at avlsstasjonen for fjellrev ble opprettet i Oppdal i 2005, er det målrettet satt ut valper for å styrke små og mellomstore bestander. I tillegg får fjellreven ekstra fôr i form av pellets. Det gir resultater og større grunn til optimisme.

Rekord på Varangerhalvøya

– Spesielt på Varangerhalvøya ser det ut til at støttefôringen har hatt positiv effekt i år. Her er det rapportert om lite smågnagere, men likevel er det registrert seks fjellrevkull med totalt 19 valper, forteller Eide.

I dette området var fjellreven nærmest utryddet da det ble satt ut valper her i 2017. Siden det har fjellreven ynglet på Varangerhalvøya hvert år, med fjorårets fem kull som en foreløpig topp. I år blir det altså ny rekord.

Nasjonal oversikt over valpekullene

Overvåking av fjellrevhi har pågått i mer enn 30 år i enkelte områder i Norge. Siden 2003 har programmet samlet alle kjente hi-lokaliteter for fjellrev i en felles nasjonal database. Det beste året etter at databasen ble opprettet er 2018, da det kom minimum 58 kull av fjellrev til verden i vill tilstand i Norge. Hittil i år er det registrert 43 kull og 179 valper, men det kan være kull som ennå ikke er fanget opp av overvåkinga.

Her finner du se en oversikt over årets fjellrevynglinger. Oversikten oppdateres så snart vi får inn meldinger om ynglinger fra registreringene som utføres av Statens naturoppsyn, Fjelloppsynet og Statskog-Fjelltjenesten. 

NINA har ansvar for oppbygning, kvalitetssikring, oppdatering og sammenstilling av resultatene i denne databasen. Statens Naturoppsyn (SNO) har ansvaret for den praktiske utførelsen av registrerings- og kontrollvirksomheten.

Alle kontroller rapporteres fortløpende under «Fjellrev» i Rovbase. Den eies av Miljødirektoratet, som finansierer tiltakene for å bevare fjellreven i Norge.

Les mer om fjellrev på Nina.no

Les mer om fjellrev på Miljøstatus

Hør podkasten Fjellreven – tøff men truet

Kontakt Nina E. Eide

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: