Nyheter

 

Havørnsuksess i Irland

Publisert: 26. mai 2014
Tekst: Camilla Næss

Hekkesuksessen for de norskfødte havørnene i Irland fortsetter. I alt 14 havørnpar har nå dannet territorier i sitt nye hjemland.  

  Havørnsuksess i Irland
Havørn er igjen på vei til å bli en synlig del av det irske landskapet. Foto © Nigel Beers Smith
I fjor skrev NINA om pionerparet fra Frøya som ble de første havørnene til å få fram unger på den grønne øya på et århundre. Men suksesshistorien slutter ikke der. 

 

Andregenerasjons havørner

Nylig annonserte irske Golden Eagle Trust at minst 7- 8 par hekker i år, og to ungekull har allerede klekket. I alt 14 havørnpar par har nå dannet territorier i sitt nye hjemland, og det er all grunn til å forvente at antallet hekkende par vil stige i de kommende årene.

Duncan Halley og Torgeir Nygård, koordinatorer for den norske delen av gjeninnføringsprosjektet, er svært godt fornøyd med nyhetene. 

–Utviklingen av den irske bestanden har gått langt raskere enn forventet, sammenliknet med tidligere erfaringer fra Skottland.

 

Nærmere målet

I følge forskerne skyldes suksessen trolig et gunstig habitat, med mildt vær og mye tilgjengelig mat. I tillegg har irene gjennomført en rekke forebyggende tiltak for å hindre trusler mot den svært sårbare bestanden.

–Vi gratulerer med en oppmuntrende milepæl i havørnbestandens utvikling. Hver ny hekking tar oss nærmere målet om en livskraftig og selvfornyende havørnbestand. 


Kontakt: Duncan Halley og Torgeir Nygård

 

Mer om havørn og gjeninnføringsprosjektet:

 

Havørnfakta 

  • Havørnen var en iøynefallende del av det irske landskapet, før den ble utryddet ved begynnelsen av 1900-tallet.
  • Ett hundre unge havørner har blitt satt ut i Killarney National Park, Co Kerry mellom 2007 og 2011. 
  • Gjeninnføringsprosjektet har vært et samarbeid mellom NOF og NINA på norsk side, og The Golden Eagle Trust og National Parks and Wildlife Service i Irland. Innsamlingstillatelse ble gitt av Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet).
  • Selve innsamlingen foregikk i ulike deler av Trøndelag; en unge ble tatt fra reirkull med to eller flere unger. Innsatsen fra de mange frivillige, lokale fugleinteresserte har vært avgjørende for prosjektets suksess.

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: