Nyheter

 

Hjortevilt på nett

Publisert: 8. mars 2016
Tekst: Camilla Næss

Hjortedyrene er siste tilskudd til informasjonsportalen Arter på nett. Her finner du plansjer, tekst, bilder, film og annen informasjon om norske arter og artsgrupper.

Hjortevilt på nett
Rådyret er vårt minste hjortedyr. Før år 1900 var arten sjelden i Norge, men i løpet av hundre år har den spredt seg til hele landet. Foto John Linnell/NINA CC BY 4.0.

I Norge har vi fire arter i hjortedyrfamilien; elg, hjort, rådyr og villrein. I tillegg finnes det et lite antall viltlevende dåhjort i Østfold. Dåhjort er imidlertid en introdusert art i Norge. Størrelsen varierer, fra vårt minste hjortedyr - rådyret, til skogens konge - elgen.

Nå kan du lese mer om våre hjorteviltarter i Arter på nett, Artsdatabankens kilde til kvalitetssikret informasjon om arter. Informasjonen er i all hovedsak levert og tilrettelagt av Kjetil Bevanger, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Visste du at …

… villreinen har en formidabel luktesans? Den kan lukte seg fram til lav under et 60 cm tykt lag med snø.

... selv om rådyret parer seg i juli-august starter ikke fosterutviklingen før i november-desember? Det kalles forsinket innplantning, og sikrer at ungene kommer til verden når mora har rikelig tilgang til mat.

… elg i Nord-Norge vanligvis er større enn elg i Sør-Norge?

… hjortens gevir kan vokse opptil 1,5 cm i døgnet i vekstperioden? Når geviret er ferdig utvokst stopper blodtilførselen til basthuden, som gradvis tørker ut. Det er restene etter dette hudlaget bukken fjerner når den feier geviret.

Les mer om hjortedyrene i Arter på nett

Kontakt:

Kjetil Bevanger, NINA

Aslaug Viken, Artsdatabanken

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: