Nyheter

 

Hotspot med kronprinsen på biomangfolddagen

Publisert: 25. mai 2010
Tekst: Oddmund Rønning

NINAs stand ble en hotspot på biomangfolddagen 20. mai – da H.K.H Haakon, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen ble orientert om hotspot-habitater.

 

20. mai var FNs internasjonale biomangfolddag, og dette ble feiret i Botanisk hage med et stort arrangement. Norsk institutt for naturforskning (NINA) var til stede med en stand om hotspot-habitater som en effektiv metode for kartlegging og overvåking av trua arter, sammen med våre samarbeidspartnere Naturhistorisk museum og Skog & Landskap. Her fikk vi gleden av å orientere kronprinsen og hans følge med bl.a. miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen, om hvorfor naturtyper som hule eiker og kalklindeskog er så viktige for de trua artene våre. Dette er naturtyper som er godt representert i kronprinsens nærmiljø i Asker.

Mange trua arter forekommer fåtallig og klumpvis, i bestemte habitater i visse deler av landet. Slike områder kalles hotspot-habitater for trua arter. I ARKO-prosjektet, som er en del av Nasjonalt Program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold, har vi arbeidet med slike ”hotte” leveområder for de rødlista artene våre. Vi har kartlagt et halvt tusen lokaliteter og funnet mer enn 3000 forekomster av 500 forskjellige rødlistete arter. Særlig har vi funnet mange interessante funn av insekter og sopp, som er store og viktige grupper med mange trua arter.

Noen viktige hotspot-habitater er:

  • Hule, gamle eiker         
  • Kalklindeskog  
  • Sandarealer      
  • Grunnlendt kalkmark i Oslofjorden        
  • Naturbeitemark og Insekter tilknyttet dyremøkk

Kontakt i NINA: Sverdrup-Thygeson, Anne

 

 

Foto  © Bogdan Bocianowski
ARKO-standen på den internasjonale biomangfolddagen, f.v. Anders Wollan, NHM og Anne Sverdrup-Thygeson, NINA. Foto © Bogdan Bocianowski/NINA

 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: