Nyheter

 

HUNT – jakten på bærekraftig jaktutfoldelse

Publisert: 13. september 2010
Tekst: Camilla Næss

Det EU-finansierte prosjektet HUNTing for sustainability er nå inne i en hektisk periode, med full aktivitet i en rekke delprosjekter. 

HUNT – jakten på bærekraftig jaktutfoldelse
Foto © P. Jordhøy/NINA

HUNT er et internasjonalt forskningsprosjekt som belyser temaet jakt fra ulike fag- og fokusområder. Prosjektet har som målsetting å bidra med konkrete anbefalinger til kunnskapsbasert forvaltning av biologisk mangfold og naturressurser, både på lokalt og internasjonalt nivå. I løpet av den treårige prosjektperioden tar HUNT sikte på å fremme en balansert og helhetlig forståelse for de politiske, økonomiske, kulturelle og økologiske føringene som danner bakteppet for menneskets verdisystemer og forestillinger om jakt, og hvilke følger disse holdningene har for forvaltningen av naturressursene. Med deltakere fra åtte ulike nasjoner og tolv ulike institutter har HUNT også en solid faglig forankring og et bredt nedslagsfelt for sin forskning. Mer informasjon om de ulike aktivitetene finnes på prosjektets nettsider.

Den kulturelle betydningen av jakt

Foruten økologisk modellering vil den største aktiviteten i Norge foregå under delprosjektet WP1, som tar for seg den kulturelle betydningen av jakt, med studier i to kommuner på Østlandet.  Dette er områder med variert jakt, bla elg, rådyr, småvilt og gaupe, forteller NINA-forsker Ketil Skogen. I tillegg blir en del av studien gjennomført i Oslo-området. Intervjuer med både jegere, dyrevernsaktivister, ikke-jegere, grunneiere etc. vil dekke det brede lag av holdninger og oppfatninger rundt jakt, og gi oss et klarere bilde av nettopp den kulturelle betydningen av jakt i Norge. Resultatene vil vi i tur sammenholde med funnene fra de øvrige regionene og delprosjektene. Så langt har arbeidet resultert i to masteroppgaver i sosiologi, med ytterlige to under veis.

Høstens aktiviteter i HUNT

Den første uka i november holdes en ukes workshop for WP1 & 2 i Oslo, med temaet samfunnsvitenskapelig forskning på jakt. I tillegg skal det i løpet av høsten etableres nasjonale forum i alle prosjektregionene, såkalte NCG’er (National Consultative Groups). Disse vil bestå av en rekke interesseorganisasjoner, forskere og forvaltning som har interesser innenfor temaet jakt.

Kontaktpersoner i NINA:

Ketil Skogen

John D. C. Linnell

Her kan du lese mer:

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: