Nyheter

 

Hvor mange fjellrevvalper blir det i sommer?

Publisert: 30. juni 2014
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Det har vært et godt smågnagerår i store deler av landet, og forskerne forventer at det blir født mange fjellrevvalper.

Hvor mange fjellrevvalper blir det i sommer?
Fjellrevkull på Dovrefjell. Foto © Jan Ove Gjershaug/NINA
Følg fjellreven i sommer

Under «Status for årets ynglinger av fjellrev 2014» finner du en løpende oversikt over hvor mange fjellrevvalper som blir født i ulike fjellområder i Norge i år.


Smågnagerår styrer størrelsen på valpekullene

Smågnagerår med mye mus og lemen opptrer i høyfjellet hvert tredje-fjerde år. Disse svingningene gjenspeiler seg også i fjellrevens reproduksjon. I den karrige tundra- og høyfjellsnaturen er det ikke nok mat til å få fram mange valper utenom smågnagerårene, til tross for at fjellreven er en utpreget generalist som spiser det den kommer over. Mattilgangen påvirker både om hunnen blir med valper, hvor mange kull som fødes, hvor store kullene blir og ikke minst hvor mange av valpene som overlever. I bunnår fødes få eller ingen fjellrevvalper.


Bra i sør, dårligere i nord

Så langt har det vært et bra smågnagerår, med innslag av mye lemen sør for Dovrefjell. Opp til Nordland har det vært noe smågnagere, mens det har vært dårlig lenger nord. Forskerne forventer derfor mange og store valpekull i sør. Overlevelsen avhenger av hva som skjer med lemenbestanden videre utover sommeren.


Dødeligheten blant fjellrevvalpene varierer, og kan enkelte år være svært høy. Noen år dør alle. Dersom smågnagerbestanden kollapser tidlig på sommeren, dør de fleste av valpene relativt unge. En lemenbestand i vekst gir derimot en formidabel økning i mattilgangen, og følgelig god overlevelse.


Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: