Nyheter

 

Hvordan unngår vi at måkene risikerer livet i nota?

Publisert: 17. oktober 2022
Tekst: Jørn J. Fremstad

Jakten på silda kan føre til at overivrige måker fanges i nota og drukner. Hva kan gjøres for å hindre at det skjer? Forskerne ønsker nå å finne løsninger på problemet.

Hvordan unngår vi at måkene risikerer livet i nota?
Måkene kretser rundt fiskebåten for å få sin del av fangsten. Noen blir for ivrige og drukner i nota. Forskere letter etter løsninger for å forhindre at det skjer. Foto: Signe Christensen-Dalsgaard

Innsiget av norsk vårgytende sild (NVG-sild) i fjordsystemene i Nord-Troms skaper et spektakulært skue, der mennesker, fisk, havpattedyr og sjøfugl samhandler og konkurrerer om det samme matfatet. Når så mange arter og individer samles, kan det oppstå uønskede situasjoner. I jakten på sild som presses opp til overflaten i forbindelse med notfisket, kan måker for eksempel fanges i nota og drukne.

I det kystnære notfisket etter NVG-sild har det vært registrert tilfeller der veldig mange måker har blitt tatt som bifangst, det vil si fangst av andre organismer enn de det primært fiskes etter. Dette skjer relativt sjelden og tilsynelatende under spesielle omstendigheter, som i perioder med mye dårlig vær.

Søker tiltak mot overivrige måker

– Dette er et interessant tema for forskningen. Når, hvor ofte og hvorfor blir plutselig måkene så overivrige at de risikerer livet i nota? Og kanskje enda viktigere og mer matnyttig: Hvilke tiltak kan vi gjøre for å hindre noe som er uønsket for både fiskerne og sjøfuglene selv? Spør prosjektleder og sjøfuglforsker Signe Christensen-Dalsgaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Christensen-Dalsgaard leder et prosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Her ønsker NINA, i samarbeid med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet, å svare på akkurat disse spørsmålene.

Vil observere så mye fiske som mulig

– For å lære mest mulig om hvilke tiltak vi kan prøve ut, og når og hvor de best kan settes i verk, ønsker vi i fiskesesongen 2022-23 å observere notfiske så ofte som mulig, sier Christensen-Dalsgaard. Prosjektet vil samarbeide med både Sjøtjenesten og Kystvakta om å gjøre registreringer, og direkte med fiskere om hvordan de kan unngå bifangst av sjøfugl.

– Problemet oppstår gjerne når den øverste delen av nota løftes opp i sluttfasen av fangstoperasjonen, og fuglene ikke lenger har mulighet å komme seg ut fra nota. Derfor er det aktuelt å prøve forskjellige tiltak som kan skremme måkene bort fra nota før denne fasen, sier Maria Tenningen i Havforskningsinstituttet.

Minst mulig bry for fiskerne

Målet for prosjektet er å finne praktiske løsninger som kan tas i bruk uten å skape for mye bry for fiskerne.

– Det er spennende og motiverende å være med på et fremtidsrettet prosjekt for å hjelpe allerede truede måkepopulasjoner i Norge. Samtidig bidrar det til et bedre omdømme for notfisket som et bærekraftig fiskeri, avslutter Christensen-Dalsgaard.

Kontakt: Signe Christensen-Dalsgaard

Les mer om sjøfugl

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: