Nyheter

 

Inviterer til nettverk om vindkraftutvikling

Publisert: 7. mars 2024
Tekst: Admin

Hvor skal fremtidens vindkraftverk stå? NINA utvikler et nytt planleggingsverktøy for vindkraft som tar hensyn til artsmangfold og økosystemtjenester. Interessenter inviteres nå til å delta.

Inviterer til nettverk om vindkraftutvikling
Rampion offshore vindkraftverk i Storbritannia. Foto: Nicholas Doherty/ Unsplash.

Vindkraftverk legger beslag på store arealer, og kan ha negative konsekvenser for blant annet fugler, flaggermus og marine pattedyr. Vi får grønn energi, men taper til gjengjeld natur. I tillegg går det også på bekostning av økosystemtjenestene som er grunnlaget for velferden i samfunnet vårt. Bedre planleggingsverktøy som tar hensyn til miljøkonsekvenser, vil være en del av løsningen for å ivareta naturen når fremtidens vindkraft utvikles. 

– Naturmangfold og økosystemtjenester må komme inn mye tidligere i planleggingsprosessen. Med den raske og omfattende utviklingen vi ser nå må de mest verdifulle naturområdene sikres mot utbygging, sier forsker Thomas Kvalnes.

Hva synes folk egentlig om vindkraftverk? 

Forskningsprosjektet WENDY har en helhetlig tilnærming til spørsmålet om vindkraft, og ser på både sosiale oppfatninger, miljømessige konsekvenser og tekniske aspekter ved utvikling av vindkraftverk. Forskere i NINA ser på hvordan vindkraft på land og til havs påvirker økosystemtjenester og leveområdene til fugler, flaggermus og marine pattedyr.

– Vi utvikler metoder for å vurdere og kartlegge konsekvenser for dyrelivet og endringer i økosystemtjenester. Og målet er å bruke disse metodene i et verktøy for romlig planlegging av vindkraft. Vi ønsker med bred deltagelse fra interessenter for å kartlegge økosystemtjenester lokalt og regionalt, sier Kvalnes. 

Registrer deg: Network of Interest – WENDY (wendy-kep.eu)

Image

Kunnskapsplattform og nettverk

For å sikre god formidling og overføring av kunnskap til praksis er det etablert en kunnskapsplattform. Der deler vi ny kunnskap fra prosjektet og har også samlet en oversikt over andre kilder til kunnskap om miljømessige, sosiale og tekniske aspekter ved vindkraft. Som en del av arbeidet etableres også et nettverk som er åpent for alle som er interessert.

Promovideo for WENDY-nettverket kan du se her.

Kunnskapsplattformen: WENDY – Knowledge Exchange Platform (wendy-kep.eu)

WENDY-prosjektets nettside: Wendy Project – Changing the perception of renewable energy projects. (wendy-project.eu)

Klikk på lenkene for å utforske kunnskapsplattformen. Du kan også bli med i nettverket for WENDY-prosjektet, der du kan få kontakt med andre interessenter og bli inkludert i en tidlig fase av utviklingen av planleggingsverktøyet.

WENDY - Multicriteria analysis of factors triggering the PIMBY principle for Wind technologies
Prosjektet er finansiert av EU Horizon Europe 

Kontakt

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: