Nyheter

 

Kalkområdet i Grenland - en skattekiste av de sjeldne

Publisert: 13. juli 2010
Tekst: Camilla Næss

Kartlegging av jordboende sopp i kalkområdet i Bamble-Porsgrunn har gitt mange overraskende funn for området, inkludert en ny art for vitenskapen og fem arter som aldri før er funnet  i Norge.

Kalkområdet i Grenland - en skattekiste av de sjeldne
Ukjent biologisk mangfold i kalkområdet i Grenland. Her en slørsopp i seksjon Phlegmacioides, som trolig er ny for vitenskapen. Foto © T.E. Brandrud/NINA

NINA har på oppdrag fra Fylkesmannen i Telemark kartlagt jordboende sopp i verneområder i kalkområdet i Grenland (Bamble-Porsgrunn), og resultatene foreligger nå i NINA rapport 593.

–Det er svært uvanlig å finne så mange nye arter for Norge i en enkelt kartlegging. Dette viser at kalkområdet i Grenland er en enda større skattekiste av sjeldent og truet biomangfold enn det vi tidligere har antatt, sier Tor Erik Brandrud, NINA. Blant annet ble det funnet en slørsopp som trolig aldri før er funnet - en helt ny art for vitenskapen. Denne slørsoppen ble funnet i Røsskleiva natrurreservat i Bamble.

Ukjent mangfold

En stor og iøynefallende korallformet sopp; bruntuppkorallsopp (Ramaria rufescens) ble også funnet i Røsskleiva, og er en ny art for Norge. Korallsoppene kan stå som symbolet på ”det ukjente mangfoldet” i kalkskogene våre. En del av disse artene er så sjeldne at de er nesten helt ukjente, og det arbeides nå bl.a. gjennom genetiske studier med å få en oversikt over hvor mange arter vi har i landet. Denne ”vareopptellingen” skal være ferdig neste år.

Korallsopper – lite kjent biomangfold i kalkområdene. Her bruntuppkorallsopp (Ramaria rufescens).
Korallsopper – lite kjent biomangfold i kalkområdene. Her bruntuppkorallsopp (Ramaria rufescens). 

Foto © T.E. Brandrud/NINA 

–Med de overraskende funn som ble gjort i 2009, antar vi at mye av skattekista fortsatt ikke er gravd fram i Grenland, og at området i virkeligheten huser mer enn 150, kanskje nærmere 200 rødlistearter av jordboende sopp, fortsetter Brandrud. Og med dette seiler kalkområdet i Grenland opp som et av de aller rikeste hotspot-områdene for rødlistearter av jordboende sopp i Norge. Det er trolig bare kalkområdet i indre Oslofjord (Asker-Oslo) som har slike ansamlinger av rødlistearter, og kan konkurrere med Grenland om betegnelsen Norges rikeste område for slike sopper.

”Hottere” blir det ikke

Også flere andre artsgrupper er representert med svært mange rødlistearter i disse kalkområdene. –Vi drister oss derfor til, midt i biomangfoldåret, å foreslå disse to kalkområdene som kandidater til de rikeste og ”hotteste” områdene for sjeldne og rødlistede arter i Norge. Resultatene i 2009 bekrefter inntrykket fra de seinere års kartlegging av rødlistearter, nemlig at mange grupper av jordboende rødlistearter er sterkt klumpet til såkalte hotspot-habitater, og kalkområdene er de aller rikeste.

Grenland har noen av de største og rikeste kalkfuruskogene i Norge/Norden, som her fra Røsskleiva naturreservat.
Grenland har noen av de største og rikeste kalkfuruskogene i Norge/Norden, som her fra Røsskleiva naturreservat.
Foto © T.E. Brandrud/NINA
 

I kalkområdene i Grenland og i indre Oslofjord er tre av våre aller rikeste hotspot-habitater samlet på ett brett; kalklindeskog, kalkfuruskog og kalktørrenger (naturlig, kalkrik åpenmark).Alle tre ligger i pressområder, og har sammen med sine biomangfold-skatter hatt en betydelig tilbakegang siste 50 år. Disse hotspot-habitatene har derfor et sterkt fokus i forvaltningen og har status som, eller er aktuelle kandidater som utvalgte naturtyper etter den nye Naturmangfoldloven. Kalkområdet i Grenland ble kraftig utbygget med boligfelt på 1970- og 1980-tallet, med en halvering av arealet av kalkskog. Men takket være et omfattende arbeid med vern av de unike kalkfuruskogene og kalklindeskogene her er de viktigste biomangfold-oasene sikret, slik at vi nå kan begynne å avdekke det store og til dels ukjente mangfoldet her. Men fortsatt er det flere kalkskogsoaser som kan være truet av ulike typer påvirkning.

Midt i biomangfoldåret ligger det derfor et særlig ansvar på kommunene i dette kalkområdet, Bamble og Porsgrunn, i å ta vare på skattekistene av sjeldent og truet mangfold, avslutter Brandrud.

 

Kontaktperson i NINA: Tor Erik Brandrud

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: