Nyheter

 

Kåret til Nordens beste foto av truet natur

Publisert: 4. april 2011
Tekst: Kristina Jones

Espen Lie Dahls bilde av havørner mellom roterende vindmøller på Smøla vant kategorien ”Truet nordisk natur” i Nordens største naturfotokonkurranse.

Kåret til Nordens beste foto av truet natur
Espen Lie Dahls vinnerbilde (utsnitt).
Magasinet Natur&Foto står bak konkurransen som ble arrangert for første gang i år med 4500 deltakende bilder. Bildene ble bedømt av en internasjonalt sammensatt jury med den kjente naturfilmskaperen Arne Nævra som juryleder. Her er juryens begrunnelse for kåringen av Dahls bilde:

”Vindmøller gir ren energi, men den rene energien har også sin pris. Forskning viser at vindmøllerparker kan ha stor negativ effekt på naturen ved at havørn og andre arter rett og slett kolliderer og forulykker i kontakt med de store roterende vingene. Espen Lie Dahls bilde av de to voksne havørnene som manøvrerer i farlig luftrom, er et utmerket journalistisk opptak som virkelig setter fokus på denne aktuelle problemstillingen.”
 
I tillegg til å være en dyktig naturfotograf, er Espen Lie Dahl doktorgradsstipendiat ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Her forsker han i hovedsak på problemstillinger knyttet til havørn og vindkraft.   
 
– Jeg har tatt utallige fotografier av enslige ørner blant vindturbinene, men å få to havørn i samme bildet, omgitt av turbiner og i tillegg at begge fuglene er i lufta er langt vanskeligere, sier Dahl. 
 
Havørnparet på bildet er for øvrig et av kun fire par som fortsatt er igjen inne i vindparken på Smøla.
 
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: