Nyheter

 

Lasse Frost Eriksen disputerer med oppgave om lirype

Publisert: 15. mars 2024
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Hvordan påvirker klimavariasjon lirypa? Det har Lasse Frost Eriksen studert i doktorgradsarbeidet sitt. Den 19.mars forsvarer han oppgaven sin ved NTNU.

Lasse Frost Eriksen disputerer med oppgave om lirype
Foto: Torgeir Nygård / NINA.

Fjelløkosystemer er særlig utsatt for økt temperatur, kortere vintre, redusert snødekke og endrede nedbørsmønstre som en følge av klimaendringer. For mange arter som lever i fjellet, har vi lite kunnskap om hvilken betydning klimavariasjon har for ulike egenskaper som evnen til å overleve eller hvor mange avkom et individ får. Det gjør det vanskelig å forutse populasjonsdynamikken i et klima i endring.

I doktorgradsarbeidet sitt har derfor Lasse Frost Eriksen undersøkt hvordan klimavariasjoner på kort sikt påvirker reproduksjon, forflytning og overlevelse hos lirype i Lierne og på Dovrefjell.

Arbeidet har vært integrert i prosjektet «Lirypas økologi i et skiftende klima», som er et samarbeid mellom NINA og Nord universitet. Dette er et unikt prosjekt som så langt har pågått over ti år i Lierne og omegn. 

– Gjennom doktorgradsarbeidet har jeg fått muligheten til å fordype meg i enkelte viktige spørsmål. Men det er også mange spørsmål som gjenstår, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Eriksen, som fortsetter som forsker ved NINA etter disputasen.

Lasse Frost Eriksen disputerer tirsdag 19.mars med doktorgradsoppgave om lirype.
Lasse Frost Eriksen disputerer tirsdag 19.mars med doktorgradsoppgave om lirype.

Økte vårtemperaturer påvirker antallet kyllinger

Eriksen fant blant annet ut at økte vårtemperaturer framskyndet tidspunktet for egglegging, og at tidlig egglegging førte til et høyere antall kyllinger. Han fant også at antall egg som lirypene legger var uavhengig av kroppsstørrelse, alder og klimatiske variabler. Men selv om ryper med høyere kroppsvekt ikke la flere egg, klekket det flere kyllinger enn hos ryper med lavere kroppsvekt.

Kroppsvekt påvirker om ungfuglene velger å flytte på seg

Noen ryper migrerer mellom sommer- og vinterområder. Studiepopulasjonen i Lierne er delvis migrerende, og gjennom prosjektet ble det avdekket at sannsynligheten for at ungfugler migrerer øker med lav kroppsvekt. Hos voksne fugler påvirket ikke kroppsvekten hvorvidt fuglene migrerte eller ikke. 

Migrasjon eller ikke påvirket ikke hverken antall egg eller hekkesuksess.

Både vinterens ankomst og snødybde påvirker overlevelsen om våren 

Eriksen fant også at dersom snøen kom tidlig om høsten, hadde ungfugler større risiko for å dø på våren. Det samme gjaldt ikke voksne. 

For både ungfugler og voksne ga økt snødybde økt risiko for å dø på våren, trolig som en følge av begrenset mattilgang på et tidspunkt hvor fuglene har lite fettreserver etter vinteren.

–    Funnene fra arbeidet mitt tyder på at lirypa er sensitiv for kortsiktig variasjon i klima, både når det gjelder overlevelse og reproduksjon. Ut fra forventede klimaendringer, med tidligere og varmere vår og senere snøfall på høsten, ser det tilsynelatende ut som rypa kan få enkelte positive utslag av endringene. Samtidig lever rypa i et økosystem med komplekse samspill med andre arter og faktorer som ikke er undersøkt her. Det er også sannsynlig at effekter som er målt i en isolert del av rypa sitt liv kan påvirke hvordan det går med rypa i andre deler av livet, for eksempel at høyere reproduksjon fører til endret overlevelse på sikt. Videre forskning hvor man ser på flere faktorer og flere deler av rypa sitt liv samtidig, kan gi bedre forståelse av disse sammenhengene, sier Eriksen.

Disputasen finner sted 19.03. kl 13:15 i Disputasrommet, Hovedbygget, NTNU Gløshaugen (Trondheim).
Eriksen skal også holde en prøveforelesning samme dag og sted kl 10:15.

Les mer på nettsidene til NTNU.


Kontakt: Lasse Frost Eriksen

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: