Nyheter

 

LIFEWATCH et stort løft for forskningen

Publisert: 28. januar 2011
Tekst: Oddmund Rønning

LifeWatch- prosjektet er nå formelt oppstartet. NINA koordinerer den norske delen av prosjektet i samarbeid med Artsdatabanken, GBIF, HI og NIVA. Sammen med våre naboland vurderes også et nordisk samarbeid. Prosjektet skal bygge opp en helhetlig e- Infrastruktur for utveksling og deling av miljø- og biodiversitetsdata, datamodeller og analyser på tvers av institusjoner, fagdisipliner og landegrenser i Europa.

LIFEWATCH et stort løft for forskningen
Foto © Per Jordhøy

LIFEWATCH har som hovedmålsetning å bygge opp en helhetlig e- Infrastruktur for utveklsling og deling av miljø- og biodiversitetsdata, datamodeller og analyser på tvers av institusjoner, fagdisipliner og landegrenser på europeisk nivå. LIFEWATCH EU forprosjekt har pågått siden 2008, og fortsetter i konstruksjonsfasen til 2016.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) koordinerer den norske delen av LIFEWATCH som ved siden av NINA foreløpig består av Artsdatabanken, Norsk institutt for vannforskning (NIVA) , Havforskningsinstituttet (HI) og Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Andre institusjoner og miljøforvaltningen vil i løpet av 2011 bli invitert til å delta i samarbeidet. Det nasjonale  forprosjektet for LIFEWATCH er finansiert av Forskningsrådet.

Se introdusjonsfilm om LIFEWATCH her:

 

LIFEWATCH skal gjennom en sentral europeisk portal betjene det internasjonale forskningsmiljøet med dataintegrasjon, virtuelle laboratorier med analyse- og modelleringsverktøy, samt desentrale service-sentra for teknisk og vitenskapelig veiledning. Den europeiske portalen skal være operativ fra høsten 2016.

LIFEWATCH ble opprettet med finansiell støtte fra EU 7. rammeprogram og skal bygge videre på kravene som står I handlingsplanen Roadmap 2008 fra ESFRI (the European Strategy Forum of Research Infrastructures). Denne handlingsplanen fra ESFRI fokuserer på behovet for en samordnet europeisk politikk om utvikling av ny forskningsinfrastruktur. Alle nasjonale LIFEWATCH- prosjekt må etableres med tilknytning til de nasjonale ESFRI- roadmaps som også Norge har undertegnet.

 

 

 

Gjennom preparatory phase (2008-2011) har europeiske representanter for ulike nasjoner, forskningsnettverk og IT- sektoren etablert et organisatorisk og teknologisk rammeverk som vil bli realisert i construction phase (2011-2016). Rammeverket er skissert i figuren nedenfor.
 
 
 

LIFEWATCH vil bli realisert i tett samarbeid med andre internasjonale biodiversitetsnettverk. Det er inngått en sentral intensjonsavtale med the GBIF om samarbeid. For å sikre full interoperabilitet vil LIFEWATCH bygge på relevante internasjonale standarder (blant andre ISO, OGC og INSPIRE).

Fem nasjoner har så langt inngått avtale om å bli med i construction phase. Dette er Nederland, Italia, Spania, Ungarn og Romania. Nasjonene signerte avtalen under konferansen i Amsterdam 19. januar 2011.
 

 

De som signerte avtalen om å bli med I construction phase er (fra venstre): Dr. Carlos Martínez Riera, Director General de Cooperación Internacional y Relaciones Institucionales, Ministerio de Innovación, Spania -- Prof. Dr. P.H. van Tienderen, Director of the Institute of Biodiversity and Ecosystem Dynamics, University of Amsterdam, Nederland -- Dr Giuseppe Martini, Director Department of Life Sciences (for Prof. Luciano Maiani, President Consiglio Nazionale delle Ricerche), Italia -- Dr. Katalin Török, Director of the Institute of Ecology and Botany, Hungarian Academy of Sciences , Ungarn -- Constatin Cazacu, LifeWatch Romania, University of Bucharest, Romania.

 

Det norske LIFEWATCH- prosjektet

Det norske LIFEWATCH- prosjektet trer formelt i kraft i løpet av februar 2011. Artsdatabanken, NIVA, NINA, HI og GBIF vil med støtte fra Norges Forskningsråd etablere et nettverk som skal realisere den norske LIFEWATCH infrastrukturen. Også andre institusjoner vil bli invitert til å delta i samarbeidet.

Nettverket vil i et eget forprosjekt med oppstart februar 2011 jobbe med å kartlegge hvilke norske datasett, databaser og tidsserier som skal inngå i LIFEWATCH. Etter forprosjektet vil nettverket søke om midler til realisering av en nasjonal LIFEWATCH – infrastruktur med en nasjonal portal hvor en kan se på data, utveksle data og analysere data. Infrastrukturen skal bygges slik at den lett kan kommunisere data fra LifeWatch Norge til den europeiske infrastrukturen når denne er operativ i 2016. LIFEWATCH Norge vil vektlegge samordning med andre pågående initiativ i regi av Artsdatabanken, GBIF, Norsk Marint Datasenter (NMD), Norge Digitalt og INSPIRE.

Arstdatabanken vil få en sentral rolle i utvikling og drift av den norske LIFEWATCH- infrastrukturen som er skissert i figuren nedenfor. De vitenskapelige institusjonene skal hver for seg besørge kvalitetssikrede og standardiserte databaser. Dataflyten mellom www.lifewatch.no og de ulike databasene skjer ved hjelp av web- services. Med unntak av sensitive data er tanken at alle offentlig finansierte forskningsdata som publiseres gjennom LIFEWATCH skal være fritt tilgjengelig for allmennheten. Det vil bli utarbeidet et sentralt regelverk som regulerer bruken av data og hvordan opprettshaver skal siteres.

 

 


Nordisk LIFEWATCH- samarbeid?

LIFEWATCH Norge er i dialog med Sverige, Finland og Danmark om mulighetene for et nordisk LIFEWATCH- samarbeid. Representanter for de nordiske LIFEWATCH - prosjektene skal derfor møtes i Stockholm 18. februar 2011 for å drøfte mulighetene for et prosjektsamarbeid. LIFEWATCH – prosjektene i de nordiske landene har ulik progresjon, men flere av de vitenskapelige og teknologiske utfordringene  knyttet til LIFEWATCH er like. Vi tror derfor at det er betydelig potensiale for å lære av hverandre gjennom å utveksle erfaringer. NINA koordinerer også det nordiske samarbeidet i en innledende fase.

Kontaktpersoner i NINA:
Frank Hanssen
Tor G. Heggberget
Jiska Van Dijk
 

Her kan du lese mer:

 

 

 
     

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: