Nyheter

 

Miljøtilskudd viktig for både gårdbruker og gås

Publisert: 12. september 2013
Tekst: Camilla Næss

Gjess på vei til Svalbard raster på innmark i Norge og utgjør en utfordring for landbruket. Evaluering viser at miljøtilskuddsordning reduserer konflikten mellom gårdbrukere og gjess. 

Miljøtilskudd viktig for både gårdbruker og gås
Kortnebbgås og hvitkinngås rastende side om side i Vesterålen Foto © Ingunn M. Tombre/NINA

I 2006 ble det opprettet en tilskuddsordning i Nord-Trøndelag og Nordland. Her kan gårdbrukere søke om midler til å redusere de økonomiske kostnadene forårsaket av rastende gjess; nærmere bestemt kortnebbgås og hvitkinngås. 
 
–Vi ser at tilskuddsordningen har vært svært viktig både for gårdbrukere og gjess, sier seniorforsker Ingunn M. Tombre. 

Hun er en av forskerne bak to tverrfaglige studier som beskriver forhandlingsprosessene mellom landbruksinteressene og miljøforvaltningen frem mot tilskuddsordningen. I tillegg har forskerne evaluert gårdbrukernes erfaringer med ordningen, og også gjessenes respons. 
 
–Tilskuddet gjør at flere arealer blir tilgjengelig for gjessene uten at de jages bort, og vi unngår de tilstandene som hersket før tilskuddsordningen ble etablert. 

Tombre påpeker  at det per i dag ikke er gjort noen helhetlige vurderinger som viser hvorvidt tilskuddet står i forhold til de reelle tapene den enkelte gårdbruker har. 

–Om konfliktnivået skal holdes nede er det viktig at tilskuddet opprettholdes, sier Tombre. I tillegg endrer gjessene både arealbruk og bestandene øker, så i den grad det er mulig bør miljøtilskuddet avspeile dette for å sikre fortsatt fredelig sameksistens mellom gjess og landbruk. 


Kontakt: Ingunn M. Tombre

Les studiene her:


Vesterålen er en viktig rasteplass for gjess som om våren er på vei til Svalbard for å hekke. I Vesterålen beiter de hovedsakelig på dyrket mark. Foto © Ingunn M. Tombre/NINA 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: