Nyheter

 

Mistanke om skabb på fjellrev

Publisert: 3. juni 2022
Tekst: Camilla Næss

Miljødirektoratet har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA laget en plan for behandling av et mistenkt tilfelle av skabb på fjellrev på Hardangervidda.

Mistanke om skabb på fjellrev
Skabb gir karakteristisk håravfall på halen. Foto: Viltkamera/Statens naturoppsyn

Viltkamerabilder fra tre fôrautomater og to fjellrevhi på Hardangervidda har avdekket en fjellrev med stort håravfall på halen. Funnet gir mistanke om skabb, en svært smittsom sykdom som forårsakes av en midd.

– Fjellreven er en truet art i Norge, og et eventuelt utbrudd av skabb kan ha en stor effekt på den lokale fjellrevbestanden, sier Nina E. Eide, NINA  

Miljødirektoratet har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA laget en plan for medikamentell behandling. Medisineringen vil virke både som behandling av sykdom, og som forebyggende tiltak for å hindre spredning blant friske fjellrever.

Bestanden på Hardangervidda er reetablert gjennom utsetting fra avlsprogrammet for fjellrev, som driftes av NINA. Totalt er det satt ut 123 fjellrevvalper i dette fjellområdet (2013-2018), og i dag regnes dette som en av Norges største fjellrevbestander. 

Les mer på Miljødirektoratets nettsider

Overvåker den norske fjellrevbestanden

NINA er ansvarlig for overvåkingsprogrammet for fjellrev som følger utviklingen i fjellrevbestandene. Overvåking av fjellrev foregår i hovedsak ved kontroll av kjente fjellrevhi på sommerstid.

Les mer om overvåkingsprogrammet

Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: